Jaarbeurshallen- en terrein

Projectomschrijving

Status project

in uitvoering

Geplande bouw

vanaf 2014


Het Jaarbeursterrein neemt een groot deel van de oppervlakte van het Stationsgebied in. Het is nu nog een vrij gesloten gebied; alle evenementen en beurzen van de Jaarbeurs spelen zich binnen de muren van de hallen af. In de toekomst moet dit een veel opener karakter krijgen. De hallen worden herontwikkeld en dwars over het terrein loopt straks de 'Centrumboulevard': een nieuwe voetgangersverbinding van Merwedekanaal tot Vredenburg. Het deel van het terrein wat direct aan de Croeselaan grenst, krijgt een hele nieuwe uitstraling met een nieuwe bioscoop, foodcort en een hotel

Nieuwe entreehal

Vanaf de kant van de Croeselaan komt op het Jaarbeursterrein een nieuwe entree. De nieuwe entree wordt een ruim opgezette entreehal cq. ontvangstruimte die toegang geeft tot de hallen op de begane grond en de congresruimten, met Media Plaza en Supernova op de eerste verdieping.

Overeenkomst Jaarbeursterrein

De gemeente Utrecht en Jaarbeurs hebben in 2016 een overeenkomst getekend waarmee de uitbreiding van het centrum van Utrecht verder mogelijk gemaakt wordt.

Jaarbeurs gaat haar activiteiten op een kleiner gebied concentreren (klik voor plattegrond). Hierdoor komt er dichtbij het station acht hectare grond vrij voor de ontwikkeling van het nieuwe centrum. De gemaakte afspraken maken het voor Jaarbeurs mogelijk het complex de komende tien jaar te transformeren en te verduurzamen. Omdat het parkeerterrein van de Jaarbeurs wordt geconcentreerd aan de overzijde van het Merwedekanaal, kan het verkeer richting Jaarbeurs het parkeerterrein makkelijker bereiken. Van daaruit kunnen bezoekers zowel naar de Jaarbeurs als naar andere delen van het centrum gaan.

Werkzaamheden

Aanpak Centrumboulevard

In de zomer van 2015 is gestart met de werkzaamheden op het Jaarbeursterrein aan de zogenoemde Centrumboulevard. Een brede voetgangersverbinding die loopt vanaf het Jaarbeursplein tot aan het Merwedekanaal, dwars over het Jaarbeursterrein. In de eerste fase startten de werkzaamheden aan de kant van de Croeselaan. Vanaf het Beatrixgebouw, over de Croeselaan tot aan de oostelijke entree van de Jaarbeurs werd gewerkt aan nieuwe bestrating, verlichting en groen, een terras voor het Foodcourt van de bioscoop en een paviljoen voor de ontvangst van gasten.

Inmiddels is ook de tweede fase gestart. Hierin wordt het middelste stuk van de Centrumboulevard aangepakt. Vanaf de nieuwe entree van de Jaarbeurs wordt de centrale looproute doorgetrokken tot aan de andere kant van het Jaarbeursterrein, bij het Merwedekanaal. Hiermee wordt de centrale hal een middendoorroute door het hallencomplex. Eind 2016 moet ook dit deel af zijn.

Renovatie hallen

Begin 2018: sloop- en nieuwbouw van de hallen 2 en 5. Aansluitend wordt gestart met de renovatie van hallen 3 en 4. Alle hallen krijgen een eigen in- en uitgang tot de passage, waardoor alle hallen individueel bruikbaar worden.

2020 – 2022: renovatie hallen 7, 8, 9, 10, 11 en 12. Ook deze hallen krijgen een eigen ontsluiting tot de passage, waardoor alle hallen individueel bruikbaar worden