Jaarbeursplein

Projectomschrijving

Status project

in uitvoering

Geplande oplevering

Gefaseerd tussen 2012 - 2018


Aan de westkant van Utrecht Centraal ligt over een aantal jaar het vernieuwde Jaarbeursplein met daaronder een ondergrondse parkeergarage. Dit wordt door de combinatie van woningen, kantoren, horeca, winkels en cultuur een veel levendiger plein dan het nu is.

Jaarbeursplein

Vanaf Stationsplein west (de westelijke entree van Utrecht Centraal) daal je de trappen af en kom je op het Jaarbeursplein uit. Het Jaarbeursplein wordt een groot plein waar mensen elkaar ontmoeten. Het plein is geschikt voor grote manifestaties en evenementen, maar ook voor dagelijks gebruik. zo komt er een grote vijver die afgedekt ook kan dienen als podium. Het parkeren van je fiets doe je in de  fietsenstalling onder de trappen, met dynamische borden die aangeven waar de meeste plekken vrij zijn. Auto's buigen af van het plein of rijden naar de parkeergarage onder het plein. Wat overblijft is een gebied waar voornamelijk voetgangers en voor een deel ook fietsers gebruik van maken.

Parkeergarage

De nieuwe ondergrondse parkeergarage biedt ruimte aan maximaal 800 auto's voor reizigers, winkelend publiek, gasten van het NH-hotel en werknemers van de kantoren op en rondom het Jaarbeursplein. De bouw van de garage is eind 2015 gestart. De gemeente is initiatiefnemer en ontwikkelaar van de garage.

Feiten en cijfers

 Opdrachtgever      Gemeente Utrecht
 Verdiepingen parkeergarage  3
 Aantal parkeerplekken   max 800

Werkzaamheden

Het definitieve plein ligt er pas begin 2018. Er moet nu nog hard gewerkt worden om de parkeergarage van drie lagen aan te leggen met de bijbehorende inrit op de Croeselaan en het plein er bovenop.

Maar er is ook al een hele hoop gebeurd. De parkeergarage op het Jaarbeursplein is gesloopt en op deze plek is nu een eindhalte van de tram en een tijdelijk busstation. Ook de sporthal Catharijne, de Jaarbeurstraverse en de ruimtes en kantoren hieromheen zijn gesloopt om plaats te maken voor de bouw van de nieuwe stationshal, het Stadskantoor en het WTC. De glooiende trappartij is aangelegd, met daaronder de Fietsenstalling Jaarbeursplein met ruimte voor 4200 fietsen. Restaurant Diner 66 is gesloopt. Op deze plek wordt gebouwd aan de ondergrondse parkeergarage en (over een aantal jaar) het Jaarbeurspleingebouw.