Marga Klompébrug

Projectomschrijving

Het oude viaduct die het Moreelsepark en de Mariaplaats verbond heeft plaats gemaakt voor de Marga Klompébrug (voorheen Moreelsebrug). Een brug waarop volop ruimte is voor fietsers, voetgangers en autoverkeer. Deze brug is in 2014 naast het huidige viaduct in de lager gelegen tunnelbak bak gebouwd. Vervolgens is de brug begin maart van dat jaar stapje voor stapje op haar definitieve plek geschoven. Op deze manier was er zo min mogelijk overlast voor de vele voetgangers, fietsers en automobilisten.

Architect: ARCADIS.

Werkzaamheden

Sinds het voorjaar van 2014 rijden er weer auto's, fietsers en voetgangers over de brug. De brug heeft echter nog niet haar definitieve vorm en het kunstwerk 'Torqued Arc' is nog niet geplaatst. Dit omdat er nog zoveel werk staat te gebeuren in de omgeving en kans op beschadiging aan metselwerk en klinkers te groot is. Om die reden is de brug in de eerste fase van beton en met asfalt. Naar verwachting zal het kunstwerk eind 2016, begin 2017 worden geplaatst.

In de zomer van 2014, na afronding van de rioolwerkzaamheden bij het Moreelsepark en de Parade, is de verbinding van Mariaplaats tot aan het station langs het Moreelsepark aangepakt. De wens was deze verbinding vanaf dat moment al in te richten conform de nieuwe situatie. Zo kunnen alle gebruikers vroeg wennen aan de nieuwe route tussen het centrum en de nieuwe 'Moreelsebrug'. De Moreelsebrug wordt een brug voor fietsers en voetgangers tussen de binnenstad en de westkant van de stad. 

Bekijk in onderstaand filmpje hoe de Marga Klompébrug op 3 en 4 maart stapje voor stapje op haar plek is geschoven.