Reasons to build

Utrecht is building a new Central Station Area. This is one of the major transformation projects in the Netherlands. The Municipality of Utrecht formulated an ambitious redevelopment plan together with stakeholders. This was much needed; ever since the Hoog Catharijne shopping mall was built in the 70s there has been a maintenance backlog, neglect, a growing number of passengers, a growing city and the desire to get water back into the old canal. With the construction of a new and renewed area all these things are tackled at once.

The historic city centre and the Station Area were two separated parts of Utrecht; these parts will be connected again to form one coherent centre. Liveability and safety will be improved.

There will be space for culture, leisure, the area will be better accessible and, last but not least: water will flow once again in the canal that was filled in during the 70’s. We’re building a future that’s sustainable: low emission buildings, plenty of pleasant space for bikes, public transport and pedestrians, and solar cells on top of the [station] platforms.

The building of the Utrecht Station Area is a close co-operation between the City of Utrecht, Klepierre (owner of Hoog Catharijne mall), Dutch Rail, ProRail and the Jaarbeurs (tradefair).