Hoog Catharijne

Projectomschrijving

Status project

in uitvoering

Geplande bouw

2012 -  2019


Het goed functionerende, maar gedateerde winkelcentrum Hoog Catharijne wordt vernieuwd. Het wordt lichter en ruimer. De aansluiting op de binnenstad wordt natuurlijker en de verbinding met het station beter. De stad Utrecht groeit hard, maar de winkelvoorzieningen in het centrum groeiden niet mee. Op zaterdag lopen mensen vast op de Oude Gracht en in de Radboudtraverse.

Bij de verbouwing en nieuwbouw is naast de menselijke maat de aansluiting met de binnenstad een belangrijk criterium. Het nieuwe ontwerp van Hoog Catharijne voorziet in een volledige integratie van het winkelcentrum met de binnenstad. Twee assen verbinden straks de stad vanaf het Vredenburg via het winkelcentrum met het station. Bezoekers kunnen daardoor eenvoudig en comfortabel heen en weer lopen. Het groen en water van de Catharijnesingel spelen in deze integratie tevens een belangrijke rol. Dat is terug te zien in de transparante ontwerpen, waarin glas, hoge plafonds, en zicht naar buiten zorgen voor een ruimtelijk effect. Zo ontstaat ook meer aansluiting met de openbare ruimte rond het winkelcentrum.

Hoog Catharijne krijgt op de plek van het gesloopte Peek & Cloppenburg gebouw (aan het Vredenburgplein) een nieuwe entree met twee ruime ingangen en looproutes naar Utrecht Centraal. Boven het winkelgedeelte van deze nieuwe entree komen 76 appartementen. Dit gebouw zorgt voor een vloeiende overgang tussen het niveau van de oude stad en dat van Hoog Catharijne.

De huidige Radboudtraverse van Hoog Catharijne over de voormalige Catharijnebaan, maakt straks plaats voor een modern licht gebouw dat over het water van de Catharijnesingel komt. Dit gebouw is straks de belangrijkste openbare ruimte in Hoog Catharijne. Om bezoekers en passanten het water onder hen te laten ervaren wordt er 250 m2glas in de vloer verwerkt.

De overgang over de weg langs de singel zorgt voor een vloeiende overgang naar het vernieuwde bestaande Hoog Catharijne. Doordat de plafonds verhoogd worden en de routes recht lopen ontstaat een heel ander winkelcentrum dan er nu is. Aan de kant van Utrecht Centraal komt ook een nieuwe entree van Hoog Catharijne; deze sluit aan op het Stationsplein.

Wonen boven het nieuwe Hoog Catharijne

Op dit moment wordt gebouwd aan een nieuwe entree van Hoog Catharijne aan het Vredenburg. In het nieuwe entreegebouw komen apartementen. Klik hier voor meer informatie daarover.

Feiten en cijfers

 Opdrachtgever      Klépierre
 Architect STIR Architecture (nwe naam voor Altoon Partners) en Oeverzaaijer
 Aannemer BAM  
 Winkeloppervlakte   35.000 m2 extra t.o.v. 67.000 m2 huidige situatie, dit is incl. m2 V&D

 Meer info over het nieuwe Hoog Catharijne vindt u op www.hoogcatharijne.nl.

Werkzaamheden

Het deel van Hoog Catharijne waar onder andere Peek & Cloppenburg in zat is verdwenen. Op die plek wordt inmiddels gewerkt aan de uitbreiding van de bestaande parkeergarage Vredenburg, er komt plaats voor 1300 auto's in de nieuwe garage, en de toeritten er naar toe, die onder het water van de toekomstige Catharijnesingel door komen te lopen. Boven deze garage verrijst nieuwe entree van Hoog Catharijne aan het Vredenburg.

In het bestaande Hoog Catharijne wordt tegelijkertijd gewerkt aan een grondige verbouwing; onder andere worden de plafonds verhoogd en komen er rechte duidelijke routes.

Aannemer BAM brengt een nieuwsbrief uit voor omwonenden, het archief van deze brieven staat hier