Van Sijpesteijnkade

Projectomschrijving

Status project

in uitvoering

Geplande bouw

Begin 2017 tot 2019


Eind 2016 is de erfpacht- en projectovereenkomst gesloten voor een woontoren aan de Van Sijpesteijnkade. Het is de eerste stap in de ontwikkeling van het gebied tussen het Stadskantoor en de Van Sijpesteijnkade. Het stuk grond aan de Van Sijpesteijnkade waar de toren op gebouwd gaat worden, was eigendom van NS Stations en is nu van Wessels Zeist, de ontwikkelaar en bouwer van de toren.

De woontoren bestaat uit middeldure huurappartementen van tussen de 44 en 78m2. Op de begane grond van de woontoren komen commerciële voorzieningen zoals horeca. De bestaande woningen, huisnummers 21, 23, 27 en 29, worden gesloopt. Het rijksmonument op de Van Sijpesteijnkade, huisnummer 25, blijft staan en wordt onderdeel van de woontoren. De bouw van de woontoren startte in 2017 en is 2019 afgerond.

Later nog kantoren en parkeergarage
In de afspraken over de ontwikkeling van het Stationsgebied is vastgelegd dat NS de woon- en kantoorlocaties in dit gebied ontwikkelt. Met deze woontoren wordt al een groot deel van die afspraken uitgevoerd. Later komen er nog meer woningen en kantoren bij, inclusief een ondergrondse parkeergarage.

Ontwikkelaar en architect
NS Stations heeft meegedacht over de mogelijkheden voor het gebied, maar voert de plannen niet zelf uit. Zij hebben de erfpacht van het gebied overgedragen aan Wessels Zeist, de ontwikkelcombinatie die de toren gaat bouwen. De architect van het plan is Oeverzaaijer Architecten.

Feiten en cijfers

 Opdrachtgever   NS
 Oppervlakte kantoren 25.000 m2
 Aantal woningen 266

Werkzaamheden

In oktober 2013 startten de werkzaamheden aan de Van Sijpesteijnkade. Vanaf die tijd zijn er panden gesloopt, zoals cafe The Guardian, is het water van een deel van de Leidse Rijn tijdelijk gedemd en is er in 2015 een bus-tramviaduct aangelegd. 

Straks weer water
Om tijdens de bouwwerkzaamheden meer ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers, is een gedeelte van de Leidsche Rijn tijdelijk gedempt. De drukke doorgaande fiets- en looproute over de Van Sijpesteijnkade, met meer dan 30.000 fietsers per dag, kan zo veilig doorgang vinden. Het water is niet helemaal weg. Het stroomt via een grote buis onder de grond vanaf het Smakkelaarsveld naar de Leidsekade. Over een aantal jaar wordt het water langs de Van Sijpesteijnkade weer zichtbaar en kan je hier met een bootje varen.