Smakkelaarsveld

Projectomschrijving

Status project

In voorbereiding.

Het Smakkelaarsveld is van oudsher de toegang tot de historische binnenstad. De afgelopen jaren ging het Smakkelaarsveld regelmatig op de schop om kabels en leidingen te vernieuwen en te verleggen. Tot de opening van de grootste fietsenstalling ter wereld (eerste deel opende 2017, tweede deel opent in 2019) onder het nieuwe Stationsplein, doet het Smakkelaarsveld vooral dienst als tijdelijke fietsenstalling. 

Maar we zijn al druk bezig met de voorbereidingen voor de definitieve invulling van het Smakkelaarsveld.

De stad en de plek
Na de zomer is gestart met het participatietraject: op 14 en 15 september was iedereen welkom om een bakkie te komen drinken op het Smakkelaarsveld en te vertellen waarom hij/zij straks naar het Smakkelaarsveld zou (willen) komen.

Randvoorwaarden
De randvoorwaarden waaronder het Smakkelaarsveld wordt ontwikkeld, heeft de gemeenteraad op 6 juli 2017 bepaald. De gemeenteraadsleden stemden toen in met een raadsvoorstel (punt 15) over de aanpak voor de herontwikkeling van het Smakkelaarsveld.

De marktpartijen
Hierdoor kon in de zomer gestart worden met de voorselectie van partijen voor de ontwikkeling van het Smakkelaarsveld. Op 18 september 2017 zijn de namen van de drie gekozen partijen bekend gemaakt. Zij hebben nog geen plan, maar zijn geselecteerd op hun vermogen tot samenwerken. Lees hier het persbericht erover.

We hebben ook een plaatje van het proces gemaakt .

Mocht je vragen hebben of meer willen weten over de voorselectie of het participatietraject, stuur dan een mail aan smakkelaarsveld@utrecht.nl.

Complexe plek

Het Smakkelaarsveld, het gebied tegenover TivoliVredenburg, is nu een plek waar de meeste mensen zo snel mogelijk langslopen, maar dat wordt anders. Er komt water: de Leidsche Rijn wordt doorgetrokken zodat bootjes en rondvaartboten straks tussen binnenstad en de Munt kunnen varen. En er is besloten dat er ruimte komt voor wonen en groen. Maar er ligt ook een bus-/trambaan dwars doorheen, er zijn flink wat hoogteverschillen en er liggen kabels en leidingen onder de grond. Het is daarom een complexe plek.

Werkzaamheden

Lees meer over de werkzaamheden die dit jaar gedaan worden op het Smakkelaarsveld in het nieuwsbericht van 2 mei 2017 of in de bewonersbrief voor de omgeving van 2 mei. Op 23 mei was er een rondwandeling met en voor omwonenden en ondernemers, de uitnodiging lees je hier.