Smakkelaarsveld

Projectomschrijving

Status project

In voorbereiding.

Het Smakkelaarsveld vormt van oudsher de toegang tot de historische binnenstad. De afgelopen jaren ging het Smakkelaarsveld regelmatig op de schop om kabels en leidingen in de grond te vernieuwen en te verleggen. Tot de opening van de grootste fietsenstalling ter wereld (in fases vanaf 2017 - 2018) onder het nieuwe Stationsplein, doet het Smakkelaarsveld vooral dienst als tijdelijke fietsenstalling. 

Vanaf 2018 is er op het Smakkelaarsveld weer plaats voor een nieuwe bestemming. Daar gaan we in 2017 mee aan de slag. Lees alles hierover in het nieuwsbericht van 2 mei 2017 of in de bewonersbrief voor de omgeving van 2 mei.

Op 23 mei is er een rondwandeling met en voor omwonenden en ondernemers, de uitnodiging lees je hier.

Het Smakkelaarsveld is een complexe omgeving waar naast een park ook ruimte moet zijn voor HOV (bus, tram, taxi) banen, het water van de Leidsche Rijn en doorgaande verkeersroutes.

Het water langs het Smakkelaarsveld, de Leidsche Rijn, komt in verbinding te staan met de herstelde Catharijnesingel. Bootjes en rondvaartboten kunnen daardoor straks tussen binnenstad en Munt varen. Om dit te kunnen realiseren, moet de huidige breedte van 4 meter vergroot worden naar minimaal 6,1 meter.

Werkzaamheden