Vredenburgplein

Projectomschrijving

Status project

in voorbereiding

Geplande uitvoering

begin 2018


Het Vredenburgplein is nu vooral bekend van de markt op woensdag, vrijdag en zaterdag. De markt blijft, maar het plein wordt nog veel meer dan nu een echt stadsplein. Het Vredenburgplein dankt zijn naam aan het kasteel Vredenburg dat in 1528 op deze locatie door Karel V werd gebouwd. Het kasteel moest de Utrechtse bevolking onder de duim houden, maar werd al na vijftig jaar door diezelfde Utrechters afgebroken. Vanaf die tijd heeft het Vredenburgplein onder meer dienst gedaan als locatie voor de veemarkt, de kermis en als parkeerterrein.

Het plein vormt straks dé verbinding tussen de oude binnenstad en het Stationsgebied. Het is een belangrijke ontmoetingsplaats voor mensen die gaan winkelen, naar een optreden gaan in TivoliVredenburg of de markt bezoeken. Onder het plein ligt een parkeergarage met ruim 1.200 plaatsen. Deze parkeergarage is toegankelijk vanaf  de Catharijnesingel en is sinds de zomer van 2016 open.

Ontwerp 

In 2015 is het ontwerp van het plein besproken met bewoners en (markt-)ondernemers. Uit deze gesprekken kwam de wens naar voren om het plein als huiskamer zichtbaarder te maken en een echte ontmoetingsplek te maken. Het college heeft hier gehoor aan gegeven en samen met de adviescommissie Kunst in de openbare ruimte is een proces uitgestippeld om samen met de omgeving tot een passend kunstwerk op het plein te komen. In het nieuwe ontwerp van het plein komt er ruimte voor een markt met een grootte van 65 standplaatsen, minimaal veertien bomen, bankjes en kunst op het plein. Het plein wordt begin 2018 definitief ingericht.

Gemeenteraadsbrieven over Vredenburgplein

15 maart 2016

5 juli 2016

30 november 2016

Werkzaamheden

In de planning van de definitieve inrichting van het Vredenburgplein is het kunstwerk meegenomen. De definitieve inrichting is begin 2018 gepland. In de tussentijd wordt het plein zo ingericht dat de nieuwe entree van Hoog Catharijne goed aansluit op de binnenstad.

In de komende periode wordt in de zone die nu nog achter de bouwhekken ligt het riool aangesloten en het terrein bestraat. De bouwhekken schuiven naar achter zodat aan de ene zijde meer ruimte ontstaat op het plein en er aan de andere zijde voldoende ruimte is voor de werkzaamheden ten behoeve van de af- en inbouw van de nieuwe winkels van Hoog Catharijne.