Vredenburgplein

Projectomschrijving

Uitvoering

2018


Het Vredenburgplein is nu vooral bekend van de markt op woensdag, vrijdag en zaterdag. De markt blijft, maar het plein wordt nog veel meer dan nu een echt stadsplein. Het Vredenburgplein dankt zijn naam aan het kasteel Vredenburg dat in 1528 op deze locatie door Karel V werd gebouwd. Het kasteel moest de Utrechtse bevolking onder de duim houden, maar werd al na vijftig jaar door diezelfde Utrechters afgebroken. Vanaf die tijd heeft het Vredenburgplein onder meer dienst gedaan als locatie voor de veemarkt, de kermis en als parkeerterrein.

Het plein vormt straks dé verbinding tussen de oude binnenstad en het Stationsgebied. Het is een belangrijke ontmoetingsplaats voor mensen die gaan winkelen, naar een optreden gaan in TivoliVredenburg of de markt bezoeken. Onder het plein ligt een parkeergarage met ruim 1.200 plaatsen. Deze parkeergarage is toegankelijk vanaf de Catharijnesingel en is open sinds de zomer van 2016.

Ontwerp
Het plein wordt in 2018 definitief ingericht. Met ruimte voor bomen, bankjes én kunst. In juni 2017 heeft Utrecht haar stem laten horen en gekozen voor 1 van vijf voorgestelde schetsontwerpen van kunstwerken. Vijf gerenomeerde kunstenaars mochten een ontwerp maken. Markt Mozaïk van Jennifer Tee heeft de stemming gewonnen.

Marktmozaik
Met dit werk voor een van Utrechts bekendste pleinen, wil kunstenares Jennifer Tee de lange geschiedenis van het Vredenburg als marktplein benadrukken. Daarnaast wil zij verwijzen naar de Romeinse geschiedenis waar de stad ook haar naam aan te danken heeft. Zij wil de ‘huiskamersfeer’ en de drukke marktdagen samenbrengen in een allesomvattend werk in de vorm van een natuurstenen vloer van ingelegde mozaïeken, net zoals een vloertapijt in een huiskamer met prachtige motieven. De voorstelling bestaat uit zeer herkenbare beelden van de markt zoals een vis, een stuk kaas, lippenstift, een croissant en een eierdoos. Bekijk ook ander werk van Jennifer Tee.

Brieven aan de gemeenteraad over Vredenburgplein

Raadsbrief over het Definitief Ontwerp februari 2018
Raadsbrief voortgang proces en uitslag stemming juni 2017
30 november 2016
5 juli 2016
15 maart 2016

Werkzaamheden

In de planning van de definitieve inrichting van het Vredenburgplein is het kunstwerk meegenomen. De definitieve inrichting is in 2018.