Actueel

Je singel: van beschermend naar groenblauwe mantel

14 November


Utrecht was eeuwen helemaal omsingeld, op de plattegrond van 1642 zie je bastions en bolwerken. Vanaf de bolwerken kon met kanonnen worden geschoten naar vijanden aan de overkant van het water. Scheepjes of vlotten waarmee aanvallers de singel probeerden over te steken maakten geen kans. Na 1830 werden de muren afgebroken en veranderde grote stukken in een park.

Lees meer »

Je singel: 12 stroken asfalt

13 November


Je singel: 12 stroken asfalt. 1974. ABBA won het songfestival met Waterloo. Het water in de singel is vervangen door de kortste snelweg van het land. Van gevel tot gevel: 12 stroken asfalt, van niks naar nergens.

Lees meer »

Je singel: op palen

12 November


Utrecht was eeuwen helemaal omsingeld. Vanaf 1969 werd een deel van de singel gedempt: het water maakte plaats voor de aanleg van een brede verdiepte weg. Die weg ruste op duizenden betonnen heipalen.

De weg maakt nu weer plaats voor het water. Voor het water weer kan stromen moet eerst de betonnen bak van de weg gesloopt worden. En die betonnen heipalen, die gaan er stuk voor stuk weer uit.

In 2020 is Utrecht weer omsingeld, zoals het hoort en zoals het eeuwen was.

Lees meer »

Je singel: kabbelend voor de storm

10 November


1968. Stilte voor de storm. Een rustige zomerdag, het water kabbelt vredig. Voor de St.-Gertrudiskerk is men begonnen met de eerste voorbereidingen voor het dempen van de singel.

Utrecht was eeuwen helemaal omsingeld. Vanaf 1969 werd een deel van de singel gedempt: het water maakte plaats voor de aanleg van een brede verdiepte weg. De weg maakt nu weer plaats voor het water.

In 2020 is Utrecht weer omsingeld, zoals het hoort en zoals het eeuwen was.

Lees meer »

Je singel: bijtertje is er

9 November


Bijtertje is er. Bijtertje is slim, hij heeft eerst in Rotterdam een beetje geoefend met het slopen van de Botlekbrug en is nu in Utrecht voor het echte werk. De singel.  

Bijtertje weegt zo'n 176.000 kilo. Z'n schaar weegt 12.500 kilo en kan twee meter open om beton weg te bijten. Z'n arm is gestrekt 28 meter, en door de twee knikken erin heel flexibel.

Lees meer »

Meld u aan voor de nieuwsbrief