Voor fietsers

Utrecht is de fietsstad van Nederland. Dit willen we graag zo houden en daarom is er in de plannen voor het Stationsgebied veel rekening gehouden met het belangrijkste vervoersmiddel in de stad.

Concreet betekent dit meer ruimte om te fietsen, betere verbindingen en meer mogelijkheden om te parkeren. Goede stallingen zorgen er voor dat de huidige fietsenzee voor het station verdwijnt. De fietsroutes verschuiven wel eens tijdens de bouw, maar we zorgen altijd voor doorgaande fietsroutes. Omleidingen zijn op straat met borden aangegeven.

33.000 stallingsplekken

Op het grootste OV-knooppunt van Nederland worden de komende jaren zo'n 21.250 aantrekkelijke fietsparkeerplekken gebouwd. Rondom het nieuwe Utrecht Centraal, de OV-terminal, verspreid over vijf grote stallingen aan zowel de Jaarbeurs- als Centrumkant. Fietsers stallen daar hun fiets op toplocaties direct bij de ingangen van het station. Dichterbij parkeren kan niet.

Bovendien moeten in het gebied daar omheen nog eens 11.750 fietsparkeerplekken bij komen. Onder meer op het Vredenburg, waar in 2013 de fietsenstalling terug is gekomen. Op het Jaarbeursplein is in 2014 een nieuwe stalling geopend, en aan de centrumkant van het spoor komt de grootste fietsenstalling ter wereld.

Het aantal fietsklemmen moet in de toekomst zo goed als overeenkomen met het aantal fietsen, zodat straks elke fietser zijn of haar fiets in een klem kan zetten. De overlast van fietsen in de openbare ruimte moet hierdoor sterk verminderd worden.

Bekijk alle toekomstige fietsparkeerplekken in het Stationsgebied .

Meer weten?

Wilt u meer weten over fietsparkeren in het Stationsgebied, klik dan ook een van onderstaande links:

Overzicht huidige fietsparkeerplekken

Fietsparkeerbalans 2017

Fiets weg?

Gemeente Utrecht verwijdert regelmatig fietsen die gevaarlijk geparkeerd staan of langer dan is toegestaan, klik hier voor meer info.

Voor bouwwerkzaamheden worden regelmatig fietsen verplaatst of verwijderd. Klik hier voor de meest recente plekken waar dat (is) gebeurd.

Meer informatie over de 2 grootste stallingen:
Stationsplein
Jaarbeurspleinstalling