Grote schoonmaak Van Sijpesteijntunnel

29 Februari 2008

Periode: 29 februari t/m 12 april 2008. Waarvan vier opeenvolgende nachten (22.30 tot 6.00 uur) in de week van 7 april.
Locatie: Sijpesteijntunnel

De gemeente gaat de Van Sijpesteijntunnel schoonmaken. Een onderhoudsinspectie van betonnen tunnels en viaducten wees uit dat de constructie van de Sijpesteijntunnel helemaal in orde is, maar dat de duivenoverlast om een structurele oplossing vroeg.
In de fiets- en wandeltunnel leven honderden duiven in nissen onder het plafond die voor veel overlast zorgen. Met een diervriendelijke aanpak worden de duiven in een periode van zes weken uit de tunnel geloodst. De broedplekken worden definitief dichtgemaakt. Daarna wordt de tunnel gereinigd en hier en daar opgeknapt.

Overlast tijdens werkzaamheden
Om te zorgen dat er geen nieuwe duivenjongen worden geboren, verwisselt een gespecialiseerd bedrijf vanaf 29 februari, voor een periode van ongeveer zes weken, elke tien dagen de aanwezige eieren voor kalkeieren. In de week van 7 april wordt de tunnel gedurende vier nachten schoongemaakt. Tijdens het verwisselen en de schoonmaak is de tunnel van 22.30 tot 6.00 uur afgesloten. Fietsers en wandelaars worden dan omgeleid via de Leidseveertunnel.