Graadt van Roggenweg afgesloten voor autoverkeer

24 April 2008

Vrijdag 25 april om 20.00 uur sluit de gemeente het traject tussen het 24 Oktoberplein en het Westplein voor autoverkeer af. De afsluiting duurt tot maandagmorgen 28 april 05.00 uur.

Het verkeer wordt dit weekend volledig omgeleid. De tram blijft wel rijden. Het gaat om voorbereidende werkzaamheden voor de grote opknapbeurt van de Graadt van Roggenweg. Deze werkzaamheden starten maandag 28 april.

Ruim tachtig mensen zijn tijdens dit weekend druk aan het werk. Denk hierbij aan verkeersregelaars, aannemers, uitvoerders, politieassistentie en specialisten die zich bezighouden met de installatie van verkeersregelinstallaties. Na de werkzaamheden in het weekend is vanaf maandag 28 april slechts de helft van het aantal rijstroken beschikbaar voor autoverkeer.

Planning
Tijdens de uitvoering van het grootonderhoud  wordt in de eerste fase de zuidelijke rijbaan (aan de Jaarbeurszijde) tussen het 24 Oktoberplein en het Westplein aangepakt. Het verkeer wordt dan in twee richtingen over de noordelijke rijbaan geleid. Halverwege de uitvoering worden de werkvakken omgedraaid en werkt de gemeente aan de noordelijke rijbaan waarbij verkeer over de zuidelijke rijbaan wordt geleid. Ook dan is het hele traject weer een weekend afgesloten voor autoverkeer in verband met de voorbereidende werkzaamheden. Vanaf augustus zijn beide rijbanen weer beschikbaar.

Advies: Maak zoveel mogelijk gebruik van openbaar vervoer en fiets
De verminderde doorstroming tijdens het groot onderhoud aan de Graadt van Roggenweg en de Weg der Verenigde Naties betekent voor automobilisten extra reistijd. Daarom adviseert de gemeente Utrecht weggebruikers zoveel mogelijk gebruik te maken van alternatief vervoer zoals de trein, tram, bus of fiets. Automobilisten kunnen gebruik maken van P+R Westraven en P+R Veemarkt. Daarnaast worden automobilisten al vanaf de snelwegen op omleidingsroutes gewezen. Door de omleidingen wordt een toename van verkeersdrukte verwacht in de omgeving Europalaan, Papendorp, Stationsgebied en Utrecht West.

Wijziging routes streekbussen/ bereikbaarheid per openbaar vervoer
Stad en regio blijven goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Bestuur Regio Utrecht -opdrachtgever voor het regionaal bus en tramvervoer- heeft hierover afspraken gemaakt met de gemeente Utrecht. Een tiental streekbussen - die de stad in en uitrijden via Utrecht-West mijden de wegwerkzaamheden en hebben een nieuwe route. De bussen rijden sinds 20 april van en naar Jaarbeursplein via nieuwe haltes bij Papendorp-Zuid en Churchilllaan en Balijelaan (lijn 81). Met de nieuwe busroutes wordt ook bedrijventerrein Papendorp goed bereikbaar per openbaar vervoer. Ook de route van de stadslijnen 5, 7, 10 is aangepast.
Vanaf de halte Churchilllaan is er een overstap op de sneltram Utrecht CS - Nieuwegein/IJsselstein, ook in de richting van de haltes 24 Oktoberplein, Graadt van Roggenweg en Westplein. De tram kan tijdens het groot onderhoud ongehinderd doorrijden over de middenberm.

Werkzaamheden
De Graadt van Roggenweg/Weg der Verenigde Naties krijgt een nieuwe fundering en asfaltlaag. Het wegdek van Utrechts drukste toegangsweg is na vele jaren van intensief gebruik van zeer slechte kwaliteit. Vervangen van de asfaltlaag kan niet langer worden uitgesteld.