Utrechtse leerlingen ontwerpen voor Stationsgebied

17 Februari 2009

De afgelopen weken zijn leerlingen van twee Utrechtse middelbare scholen druk bezig geweest met alternatieve ontwerpen voor het toekomstige Utrechtse Stationsgebied. Zij doen dit in het kader van het educatieve project 'Station van de Toekomst'.

Dit is ontwikkeld door het architectuurcentrum Aorta in samenwerking met Mondriaanstichting, ProRail, NS en de Gemeente Utrecht. De alternatieve ontwerpen zijn vrijdag 13 februari gepresenteerd aan een deskundige jury in het informatiecentrum van het Stationsgebied.

In het Stationsgebied van Utrecht wordt hard gewerkt aan de toekomst van onze stad. Een megaproject van vele jaren. Jaren waarin het Stationsgebied ingrijpend zal veranderen. Stations groeien steeds meer uit tot een ontmoetingspunt voor vervoer, werk, onderwijs, winkelen, ontspanning en wonen. Stations zijn steeds vaker een stadsportaal met meerwaarde voor reizigers, passanten en samenleving. Het educatieproject levert een bijdrage aan het vergroten van de belangstelling en de bewustwording van de eigen woonomgeving. Het project wordt dan ook na de pilot in Utrecht verder aangeboden bij stationsprojecten in Nederland.

Leerlingen van het Gerrit Rietveld College school verdiepten zich in de fietsproblematiek rondom het station. Ze maakten een alternatief ontwerp voor een fietsenstalling bij de nieuwe OV-terminal. De ontwerpen variëren van fietsrotondes met ondergrondse stalling tot een beeldbepalende fietstoren. De leerlingen van UniC hielden zich bezig met het inrichten van het nieuwe stationsplein Oost en het ontwerpen van een meetingpoint in de hal.

De jury bestond uit architecten en projectleiders van de toekomstige OV-terminal. Door de jury werden Emma, Jaouhara, Tim, Arn en Laura van UniC als winnaar gekozen. Hun ontwerp voor het stationsplein sprong eruit. De jury waardeerde hun uitsproken vormentaal en noemde het plein tijdloos door de toepassing van wisselende kunstobjecten. Ze kregen als team een dagkaart 1e klasse cadeau.

De gepresenteerde ontwerpen zijn de tot 1 maart in het Informatiecentrum
Stationsgebied
te bewonderen.

Tegelijkertijd werd deze middag de site www.stationvandetoekomst.nl gepresenteerd. Op deze site is niet alleen de informatie over het schoolproject te lezen maar worden de architectonische en maatschappelijke ontwikkelingen rondom de stations in Nederland toegelicht. De site is een initiatief van Aorta en is mogelijk gemaakt met bijdragen van het SFA, NS Poort, ProRail, Gemeente Utrecht (Projectorganisatie Stationsgebied) en de Mondriaanstichting.