Definitief ontwerp casco Stadskantoor vastgesteld

2 April 2009

Het Stadskantoor is vanaf 2012 een belangrijk herkenningspunt in het Utrechtse stationsgebied. Deze week heeft het college het definitief ontwerp casco en het voorlopig ontwerp voor de inbouw vastgesteld. 

Het markante gebouw met poortachtige vorm, ontworpen door architectenbureau Kraaijvanger.Urbis, krijgt een prominente ingang aan de Jaarbeurszijde van Utrecht Centraal. Daardoor is het Stadskantoor straks goed bereikbaar.

De gemeente stelt hoge eisen aan de toegankelijkheid en duurzaamheid van het gebouw. Het moet optimaal toegankelijk gemaakt worden voor mensen met een beperking. Bewoners kunnen in de toekomst op één plek terecht voor bijna alle gemeentelijke producten en diensten. De publieksruimten bevinden zich op de eerste etages. De indeling van de verdiepingen zorgt ervoor dat iedereen snel op de juiste plek komt. Alle verdiepingen die voor het publiek toegankelijk zijn, kijken uit op de entree op de begane grond en vormen zo gevoelsmatig een geheel.

Het kantoor krijgt 2.500 werkplekken, 2.200 fietsparkeerplaatsen en 270 kantoorgebonden parkeerplaatsen. Met 65.000 m² wordt het één van de grootste stadskantoren van Nederland.
NS Poort ontwikkelt het nieuwe Stadskantoor. Deze zomer wordt er gestart met de Europese aanbesteding.

De gemeente heeft een langdurige gebruiksovereenkomst afgesloten met NS Poort. Daarom heeft zij een belangrijke stem in de bouw en inrichting van het pand. In het voorlopig ontwerp voor de inbouw staat de globale inrichting van de publieke ruimtes en de kantoren. Naar verwachting is de oplevering in 2012.
 

Meer over het Stadskantoor lees je hier.