Aurora wordt duurzaam voorbeeld

14 April 2009

NS Poort en Evelop ontwikkelen een nieuw kantoor aan de jaarbeurszijde van het station. Het Voorlopige Ontwerp van het nieuwe duurzaam energie kantoor in het Stationsgebied is door de ontwikkelaars, NS Poort en Evelop, bekend gemaakt.

Het kantoor heeft de werknaam ‘Aurora’ meegekregen en biedt 25.000 m2 ruimte. Beide partners werken samen met KOW architects nu verder aan het Definitieve Ontwerp. Het ontwerp is geïnspireerd op de vorm een ijsberg en een gletsjer en draagt de naam van de godin van het poollicht, Aurora. De bouw vindt tegelijkertijd plaats met die van het Stadskantoor, om de overlast zoveel mogelijk te beperken.

Het gebouw wordt een voorbeeld van economisch haalbare duurzame energie oplossingen. Voor de duurzame energietoepassingen wordt gezocht naar een mix van al bestaande en nieuwe technieken. Zoals warmte en koude opslag, zonne-energie, grote serres voor exta daglicht en verwarming, kleine windturbines op het dak, maar ook nieuwe technieken zoals een gelijkstroom elektriciteitsnet. Uitgangspunt is dat de toepassingen economisch en technisch verantwoord zijn en tegelijkertijd een voorbeeld voor duurzame energietoepassingen in de toekomst. De keuze voor de locatie, naast het station, draagt bij aan een verminderde uitstoot van CO2. Het kantoor is immers uitstekend met openbaar vervoer bereikbaar voor gebruikers en bezoekers.