Extra geld voor Muziekpaleis

8 Juli 2009

Het benodigde extra geld voor het Muziekpaleis komt er. Dat besloot de gemeenteraad in zijn vergadering van dinsdag 7 juli. 

Op 1 juni 2006 stelde de gemeenteraad een krediet beschikbaar van 94,7 miljoen Euro voor de realisatie van het nieuwe Muziekpaleis. Het college vroeg de raad nu 33,9 miljoen Euro extra beschikbaar te stellen. Het gebouw wordt duurder door onder meer hogere kosten voor betere isolatie en hogere eisen voor de veiligheid van het gebouw. Bovendien moet de grote zaal grondig gerenoveerd worden. De raad was onaangenaam verrast door de hogere kosten en meende dat wethouder Janssen de raad beter en eerder had moeten informeren. 

Enkele partijen wilden het besluit over de gunning van de bouw en het extra krediet uitstellen, maar hier was geen meerderheid voor. De raad vreesde dat er in de toekomst nog meer geld nodig zou zijn voor het Muziekpaleis en vroeg de wethouder inzicht te geven in de risico's. Wethouder Janssen zegde toe de raad een scherpe evaluatie te sturen om zo lessen te leren voor toekomstige projecten. Ook komt er voor de start van de bouw een bouwdirecteur die het proces aan moet sturen. PvdA, VVD, CDA, Leefbaar Utrecht en de ChristenUnie stemden in met het extra krediet, GroenLinks, de SP, D66 en Burger en Gemeenschap stemden tegen. Het voorstel werd daarmee aangenomen.