Bouwkundestudenten puzzelen 24 uur op stationsgebied

31 Maart 2010

Zo’n zestig bouwkundestudenten maken tijdens een 24-uursproject in totaal 15 ontwerpen voor een veelzijdige ontwerpopgave binnen het stationsgebied van Utrecht, het project Knoopkazerne.

De groep bestaat uit 52 studenten van de opleiding Bouwkunde aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en 8 studenten van de Technische Universiteit Delft (TUD). De zestig studenten komen in actie op woensdagmiddag 31 maart vanaf half drie op een ‘geheime’ locatie in Utrecht. Ze hebben 24 uur non-stop de tijd om een ontwerp te maken voor het project Knoopkazerne

Ontwerpwedstrijd 24UP

De ontwerpwedstrijd 24UP wordt elk jaar georganiseerd door Cheops, de studievereniging Bouwkunde van de TU/e. Het is de 11e editie van deze multidisciplinaire ontwerpwedstrijd. De deelnemende studenten geven, in teams van 4 personen, hun visie op een nieuw basisprogramma van ongeveer 135.000 m2 kantoren met parkeervoorzieningen en publieksgerichte ruimtes in de plint rond een kwalitatief hoogwaardig ingerichte openbare ruimte. Belangrijk bij deze opgave zijn voornamelijk de aspecten buitenruimte en de relatie met de omgeving. Aangezien dit kavel onder andere langs een lange blinde gevel van het Beatrixtheater gesitueerd is, deels boven het busstation ligt en het aansluit - middels een verhoogd forum - op de nieuwe OV-terminal. Kortom een complexe puzzel waar het passende stukje voor wordt gezocht. De opdracht is tot stand gekomen in overleg met NS Poort, de gemeente Utrecht en de Rijksgebouwendienst en wordt uitgevoerd in de Winkel van Sinkel in Utrecht.

Presentatie resultaten

Aan het eind van het etmaal intensief ontwerpen presenteert elke groep donderdagmiddag de resultaten aan een deskundige jury. De 15 ontwerpen zullen door de betrokken partijen tegen het licht worden gehouden. Ook wordt bekeken of de ontwerpen bruikbaar zijn voor het project Knoopkazerne. De resultaten van het 24UP zullen na afloop tentoongesteld worden op de TU/e-campus.