Weekendwerk aan taxiplateau Utrecht Centraal

19 Mei 2011

Het voormalig taxiplateau wordt ingericht als expeditieruimte voor de winkels in het station. Op de plaats van de huidige op- en afrit van het taxiplateau komen laad- en losruimtes voor vrachtwagens. De op- en afrit worden daarom weggehaald.

In de laatste twee weekenden van mei 2011 (21/22 & 28/29 mei) wordt eerst de afrit gesloopt. De oprit volgt in de zomer.

Verkeer

Alle fietsenstallingen en parkeergarages onder Hoog Catharijne blijven bereikbaar. Het autoverkeer wordt via het fietspad aan het Stationsplein geleid. Het fietspad wordt bij de ingang van de Mediamarkt afgesloten, doorgaande fietsers kunnen hun weg vervolgen via de Catharijnesingel. Deze route is duidelijk aangegeven met borden. De omweg voor fietsers bedraagt een minuut of drie. Terwijl de fietsenstallingen op het Stationsplein gewoon bereikbaar blijven. In beide weekenden zijn er verkeersregelaars aanwezig om het verkeer te begeleiden.

Het stuk fietspad waar deze weekenden autoverkeer rijdt is helaas te smal om ook, veilig, fietsers toe te laten. Door de route af te sluiten voor autoverkeer, zou de doorstoming van het autoverkeer in de knel komen en de garages onbereikbaar worden voor bezoekers van de binnenstad en treinreizigers. Tijdelijk het verkeer op bovenstaande manier aanpassen houdt het gebied en het station bereikbaar voor zowel fietsers, voetgangers en automobilisten.

Weekendwerkzaamheden 

De afrit wordt vanwege de veiligheid gesloopt in een tramvrije periode. Vanaf 20 mei werken we twee weekenden, van vrijdagnacht 23.00u tot maandagochtend 05.30u. In die periode rijdt er geen tram tussen Utrecht Centraal en Nieuwegein Zuilestein door werkzaamheden aan de trambaan bij het 24 Oktoberplein. Tussen deze haltes worden bussen ingezet.

Werkwijze

De afrit wordt verwijderd door met een hydraulische schaar het beton in stukken te knippen. De machine staat op de weg (Stationsplein) en reikt over het tramspoor naar de afrit. De stukjes beton worden met vrachtwagens afgevoerd. Hoewel het werk binnen de geldende geluidsnormen valt, kunnen omwonenden machines horen. Door in het weekend te werken is deze periode zo kort mogelijk.