Voeg jouw gebouw toe in UAR en win een Ipad!

28 Mei 2011

Op zaterdag 28 mei is de Utrechtse variant van UAR gelanceerd in het Infocentrum Stationsgebied. Deze gratis architectuurapplicatie ('Urban Augmented Reality') laat zien hoe Utrecht wordt, was of had kunnen zijn.

Via je smartphone kun je het Stationsgebied van de toekomst zien als laag over de werkelijkheid. En je kunt een audioroute lopen langs een groot deel van de Stationsgebiedprojecten.

UAR is alleen te gebruiken via een IPhone 3GS of 4G, of een Android met kompas en is te downloaden via de Appstore en de Android Market.

Zet zelf je favoriete gebouw in UAR!

Waar tot voor kort alleen architectuurarchieven werden gebruikt voor het vullen van UAR (Urban Augmented Reality), kan nu iedereen zelf zijn eigen huis of dat bijzondere gebouw toevoegen. Deze ‘user generated content’ is een gloednieuwe optie in de applicatie voor smartphones waarmee (n)ooit gebouwde architectuur als laag over de werkelijkheid is te zien. Gebruikers kunnen met deze optie hun kennis over gebouwen met elkaar delen en helpen mee aan het nóg completer maken van het overzicht van de Nederlandse architectuur in UAR.

Landelijke prijsvraag: win een Ipad2

Aan de Utrechtse lancering is een prijsvraag gekoppeld. Degene die voor 24 juni het meest bijzondere gebouw in UAR zet, of het gebouw dat in de archieven onontdekt is gebleven of er zelfs niet in te vinden is, wint de nieuwste iPad. Een jury beoordeelt de toegevoegde gebouwen en maakt tijdens de Dag van de Architectuur, op 25 juni, bekend wie de winnaar is.

Wie zitten er achter de applicatie?

UAR is een initiatief van het Nederlands Architectuurinstituut (NAi). De Utrechtse editie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Architectuurcentrum AORTA, Stadspromotie Utrecht en de partners van het Stationsgebied. Bijzonder aan UAR is dat met behulp van augmented reality midden in de stad, in 3D, te zien is hoe de stad wordt, was of had kunnen zijn. Door de toevoeging van de geavanceerde 3D modellen wordt het mogelijk om ‘te zien wat er niet is’.

Zo kun je bijvoorbeeld met je smartphone vanuit verschillende hoeken het voormalige verzekeringskantoor 'De Utrecht' zien. Een andere mogelijkheid in de applicatie is het lopen van een audioroute langs alle (toekomstige) projecten van het Stationsgebied. In UAR zijn naast Utrecht ook de steden Rotterdam, Amsterdam, Den Bosch en Den Haag opgenomen.