Start bouw Stationsplein West

7 September 2011

Na een jaar slopen en breken van de sporthal en Catharijnehof, start eind september de bouw van de nieuwe westelijke entree van Utrecht Centraal en het Stadskantoor.

Deze nieuwe entree, het Stationsplein West, bestaat uit een grote trappenpartij met daaronder plek voor 4.200 fietsen. De fietsenstalling is in 2013 klaar, het hele plein in 2015.

Bouwen in fasen

Eind september 2011 richten we de bouwplaats in. Daarna start de eerste fase van de bouw. Er wordt gewerkt onder het gesloopte deel van de sporthal, tussen de huidige in-/uitgang van het station en het Beatrixgebouw. Tijdens deze fase wordt het eerste deel van de trappenpartij, een nieuwe roltrap en lift gebouwd. Reizigers maken gewoon nog gebruik van de bestaande in-/uitgang naar het station.

In het tweede kwartaal van 2012 start de tweede fase van de bouw. Eerst wordt de bestaande in-/uitgang naar het station en het laatste restant van de sporthal gesloopt. Vervolgens worden het tweede deel van de trappenpartij, een tweede lift en roltrap gebouwd. Tijdens deze fase wordt ook de fietsenstalling onder het plein afgebouwd en ingericht. In het najaar van 2013 zijn zowel de fietsenstalling als de hele trappenpartij, de tweede lift en roltrap klaar voor gebruik. Hierna start de laatse fase: het afbouwen van de delen van het plein die aansluiten op het toekomstige Stadskantoor en op de nieuwe OV-terminal. Begin 2015 moet alles klaar zijn.

Overlast

Er wordt gebouwd aan het Stationsplein West op werkdagen tussen 07.00 uur en 19.00 uur. Bij uitzonderingen op deze werktijden worden omwonenden en gebruikers van het gebied tijdig geinformeerd. Reizigers kunnen altijd het station bereiken, via trap, lift of roltrap. Tijdens de hele bouwperiode wordt de looproute van de in/ uitgang Jaarbeurskant naar het de stationshal wel meerdere keren gewijzigd. Dit levert in de meeste gevallen geen tot weinig extra reistijd op.