Het dak gaat erop

11 Oktober 2012

De OV-terminal Utrecht Centraal krijgt een nieuw dak.

Woensdag 10 oktober is de aannemer aan de jaarbeurskant van het station gestart met het plaatsen van de dakplaten. In drie weken tijd wordt het eerste deel van het station, de uitbouw, geheel overdekt.

Het nieuwe golvende dak is een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten en accentueert mobiliteit: het dak golft omhoog boven de trein-, bus- en tramperrons. Het dak is gemaakt van zogenaamde felsplaten, gewalst plaatstaal met een aluminium coating. De platen worden met de torenkraan naar boven gehesen en daar worden ze vastgeschroefd op de staalconstuctie. De platen worden deels over elkaar heen gelegd.

De vernieuwing van Utrecht Centraal gebeurt in fases, zodat de treinen kunnen blijven rijden, en het station altijd bereikbaar is. In iedere fase is een deel van de stationshal afgesloten voor publiek, zodat de aannemer de oude stationshal kan afbreken om die vervolgens volledig nieuw op te bouwen. Is er een fase gereed, dan gaat die open voor publiek en kan een volgend deel van de stationshal worden aangepakt.

Het plaatsen van de eerste 4.000m2 dak betreft de uitbreiding van het station aan de jaarbeurskant. Als het dak erop ligt worden de gevels opgebouwd en start de inrichting. Begin 2013 gaat dit eerste deel van het station open voor reizigers.