Verplaatsing tramhalte Utrecht Centraal, weekend 18 - 21 april

18 April 2013

  • Tramhalte wordt weekend 18-21 april verplaatst naar Jaarbeursplein
  • Geen trams maar bussen van donderdagavond 18 tot en met zondag 21 april.
  • Ernstige verkeershinder door afsluiting Graadt van Roggenweg, Westplein en Croeselaan Werkzaamheden van donderdagavond 18 tot maandagochtend 22 april
  • Komt u deze periode naar het centrum van Utrecht, kiest u dan zo veel mogelijk voor de fiets of het openbaar vervoer.

Om de herontwikkeling van het stationsgebied mogelijk te maken, krijgt de tram een nieuwe eindhalte op het Jaarbeursplein. Van donderdagavond 18 april tot maandagochtend 22 april wordt de laatste hand gelegd aan de aanleg van nieuwe tramrails en de bijbehorende infrastructuur.

Door deze werkzaamheden rijdt de tram tijdens deze periode niet binnen Utrecht en zijn de Graadt van Roggenweg, het Westplein en de Croeselaan bijna geheel afgesloten. Komt u deze periode naar het centrum van Utrecht, kiest u dan zo veel mogelijk voor de fiets of het openbaar vervoer. Na dit weekend is de weg weer open en is de nieuwe trambaan klaar. Dan rijdt de tram voortaan zijn dagelijkse routes van en naar het Jaarbeursplein. De haltes Utrecht Centraal aan de stadskant en Westplein komen vanaf dan te vervallen. Hoe u bij de nieuwe halte komt vindt u hier.

Bereikbaarheid Utrecht do-dag 18 tot maandag 22 april

Komt u met het OV?

Tijdens de werkzaamheden, van donderdagavond 18 april omstreeks 19.00 uur tot en met zondagavond 21 april, rijdt de tram heen en weer tussen Nieuwegein/IJsselstein en halte Zuilensteijn in Nieuwegein. Vanaf daar worden er bussen ingezet van en naar Utrecht Centraal–Busstation West. Deze bussen houden de tramtijden aan en stoppen bij alle haltes van de tram behalve halte Westplein en Graadt van Roggenweg. Kijk voor actuele reisinformatie op www.ov9292.nl . Ook bussen die normaal over het Westplein rijden, worden tijdelijk omgeleid. Het gaat om de lijnen 1, 5, 7, 26 en 27. Kijk voor actuele reisinformatie op www.ov9292.nl of www.gvu.nl

Komt u met de fiets of lopend?

Voor fietsers en voetgangers is er geen wegafsluiting. Wel zijn de oversteekplaatsen op de Graadt van Roggenweg en de Croeselaan verplaatst. Borden en verkeersregelaars ter plaatse wijzen de juiste route aan.

Komt u met de auto?

Van donderdag 18 april 20.00 uur tot maandag 22 april 05.00 uur zijn de Graadt van Roggenweg, het Westplein en de Croeselaan richting het centrum afgesloten. Ook de stad uit in westelijke richting is er maar één rijstrook beschikbaar over het Westplein en de Graadt van Roggenweg. De Croeselaan is in beide richtingen afgesloten. Door deze werkzaamheden moet u rekening houden met ernstige verkeershinder. Komt u deze periode naar Utrecht centrum, kiest u dan voor de fiets, het openbaar vervoer of maak gebruik van transferium Westraven om over te stappen op de bus. Kijk voor meer informatie http://www.goedopweg.nl/ .

Komt u naar de Jaarbeurs?

U wordt geadviseerd deze periode zo veel mogelijk te reizen met de fiets of het openbaar vervoer. De Jaarbeurs is met de auto bereikbaar vanaf alle snelwegen, volg route Jaarbeurs. Alle parkeerterreinen van de Jaarbeurs blijven bereikbaar.

Waarom gebeurt dit?

► De verbouwing van Utrecht Centraal en de omgeving ervan is een soort ‘schuifpuzzel’. Als er ergens moet worden gewerkt, is daar ruimte voor nodig. De voorzieningen, die zich op zo’n locatie bevinden, moeten dan tijdelijk verhuizen. Dat is ook nu het geval. Om ruimte te maken voor het werk aan de centrumkant van het station verhuist de eindhalte van de tram naar het Jaarbeursplein.

► Door het  verplaatsen van de eindhalte van de tram, kan de tramrails en het perron weggehaald worden aan de centrumkant. Zo ontstaat ruimte voor de komende bouwwerkzaamheden. Hier worden onder meer Stationsplein Oost met fietsenstalling, een nieuwe bibliotheek en een nieuw station voor bussen en trams gebouwd. Voor dezelfde werkzaamheden verhuist na de zomer een aantal buslijnen van Busstation Noord en Busstation Zuid naar Busstation West.

►Begin maart dit jaar zijn de lijnbussen al verplaatst van het Jaarbeursplein naar het nieuwe Busstation West. Dit stukje van de 'schuifpuzzel' was nodig voor de vernieuwing van het Jaarbeursplein. Hier kan dan Stationsplein West worden afgebouwd inclusief een fietsenstalling en de entree tot het Stadskantoor en het nieuwe Utrecht Centraal. Uiteindelijk komen hier ook woningen, kantoren, horeca, winkels, entertainment en een ondergrondse parkeergarage.  

Meer informatie

• Verkeers/Bereikbaarheidsinformatie: www.utrechtbereikbaar.nl

• Reisinformatie: www.ov9292.nl

• Routes en parkeergelegenheid Jaarbeurs: www.jaarbeurs.nl 

 Informeer met vragen over de dienstregeling bij uw vervoerder:

° www.connexxion.nl

° www.gvu.nl

° www.vooru.nl