Ontwerp voor Bibliotheek++ en Smakkelaarsveld

19 April 2013

Een ontmoetingsplek waar mensen komen om een film te kijken, een debat te bezoeken, te surfen, boeken te lenen, te gamen of een kop koffie te drinken.

In een gebouw waar ook mensen wonen en waar de route voor bus en tram letterlijk doorheen loopt. Dat is de complexe opgave voor de Bibliotheek++ op het Smakkelaarsveld waar architectenbureau Rapp+Rapp voor stond. Het voorlopig ontwerp is nu klaar en vastgesteld door het college. Er zijn zeven marktpartijen geselecteerd voor de vastgoedontwikkeling. De gemeente vraagt hen nu een concrete bieding te doen.

Voorlopig ontwerp en aanbesteding vastgoedontwikkeling

In het gebouw, dat maximaal 45 meterhoog wordt, is 14.400 m2 beschikbaar voor de bibliotheek, verspreid over 6 verdiepingen. Artplex (huidige 't Hoogt) krijgt4.400 m2, verdeeld over 8 zalen en 6 verdiepingen. Op de begane grond komt een grand café. De Bibliotheek Utrecht en 't Hoogt zijn erg tevreden met het ontwerp. Voor woningen is maximaal22.000 m2 beschikbaar. Het aantal, soort, grootte en doelgroep voor de woningen wordt, binnen de randvoorwaarden, overgelaten aan de marktpartij die het gaat ontwikkelen. Ook de parkeerplaatsen horen bij deze opgave. De biedingen van de zeven geselecteerde marktpartijen moeten in de zomer binnen zijn; meteen na de zomer beslissen college en raad hierover. Dat wordt dan de definitieve beslissing over de komst van de Bibliotheek++.

Functioneel ontwerp Smakkelaarsveld

Het integraal programma van eisen / functioneel ontwerp van het Smakkelaarsveld uit 2009 is geactualiseerd en ook vastgesteld door het college. De belangrijkste wijzigingen zitten in de route en eisen voor bus- en trambaan. Voorop blijft staan dat het Smakkelaarsveld een groene entreeruimte wordt voor de Bibliotheek++ en een aantrekkelijke verblijfsplek aan het water van de Leidsche Rijn. Een omhoog glooiend pad aan de noordzijde van het Smakkelaarsveld en een trappartij aan de zuidzijde leiden de bezoekers naar de hoofdentree. Over de nog door te trekken Leidsche Rijn komt een voetgangersbrug. Fietsers vinden hun weg naar de fietsenstalling op werfniveau aan de zuidkant van het Smakkelaarsveld. Zij kunnen vervolgens via de stalling het gebouw in. Het ontwerp voor het Smakkelaarsveld wordt verder uitgewerkt als er een partij wordt gevonden die het project gaat realiseren en de raad groen licht geeft.

Informatieavond dinsdag 14 mei

Gemeente, Bibliotheek en 't Hoogt organiseren op dinsdag 14 mei een publieksavond om geïnteresseerden te informeren over de plannen. Architect Rapp+Rapp licht het ontwerp toe, de Bibliotheek Utrecht en 't Hoogt ontvouwen hun visie op het gebruik van het gebouw en de gemeente vertelt over het programma van eisen voor de openbare ruimte. Iedereen is van harte welkom op 14 mei vanaf 19.15 uur in het Infocentrum Stationsgebied. De presentaties starten om 19.30 uur.