Weghalen niet meer gebruikt tramspoor

24 April 2013

De tram heeft een nieuwe eindhalte op het Jaarbeursplein, de oude rails en haltes kunnen nu worden weggehaald.

Vanaf 1 mei tot medio juli wordt het stuk spoor dat nu niet meer wordt gebruikt weggehaald. Het gaat om het spoor vanaf de Croeselaan tot Busstation Zuid. Het stuk tramspoor ter hoogte van Busstation Zuid maakt plaats voor nieuwe halte plekken voor bussen. Niet alle spoor wordt weggehaald, een deel verdwijnt pas wanneer Busstation Noord sluit later dit jaar.

Wanneer de rails is weggehaald volgt de sloop van de haltes en het oude taxiplatform. Ook vinden archeologische boringen plaats.

De werkzaamheden vinden plaats tijdens de reguliere werktijden; tussen 07.00 en 19.00 uur. De werkzaamheden zorgen niet voor nieuwe routes of omleidingen rondom Utrecht Centraal. De sloop van de rails wordt in fases opgeknipt en uitgevoerd. Bij iedere stap wordt ter plaatse het verkeer in goede banen geleid. Wanneer nodig worden verkeersregelaars ingezet.

Door het  verplaatsen van de eindhalte van de tram kan de tramrails, de oude haltes en perrons weggehaald worden. Zo ontstaat ruimte voor de komende bouwwerkzaamheden. Hier worden onder meer Stationsplein Oost met fietsenstalling, een nieuwe bibliotheek en een nieuw station voor bussen en trams gebouwd. Voor dezelfde werkzaamheden verhuist na de zomer een aantal buslijnen van Busstation Noord en Busstation Zuid naar Busstation West. Begin 2014 moet het hele terrein klaar zijn om het eerste deel van het Stationsplein Oost te gaan bouwen.