Westplein krijgt mobiele tuinen

16 Oktober 2013

Buurtbewoners uit West vinden dat het Westplein wel wat kleur kan gebruiken en gaan tuinieren op het nu nog drukke verkeersplein. Het tuinieren gebeurt in verplaatsbare zelfgemaakte houten plantenbakken. De bakken worden deze winter gemaakt en in het voorjaar van 2014 geplaatst.

Op zondagmiddag 27 oktober om 16 uur gaat het project van start met een kick-off waarbij geïnteresseerden worden uitgenodigd en duizenden bloembollen worden geplant. Na de start van de bouw van het Paviljoen Pas op de Plaats van stichting Maanzaad volgt nu een tweede bewoners initiatief; mobiele tuinen Halte Westplein , een verwijzing naar de verdwenen tramhalte op de middenberm.

Het drukke verkeersplein komt pas over lange tijd definitief tot ontwikkeling. In mei 2012 is door het college van B&W een ontwikkelvisie voor het Lombokplein en omgeving (8 mei 2012) vastgesteld. Deze ontwikkelvisie is in co-productie gemaakt met het buurtnetwerk Ontwikkelgroep Lombok Centraal. Maar op dit moment is nog niet duidelijk hoe de infrastructuur er daadwerkelijk uit gaat zien en wanneer deze wordt uitgevoerd. Wel is duidelijk dat er een nieuw centraal plein in de wijk gaat komen met veel ruimte (werktitel Lombokplein).

Om alvast een voorschot te nemen op de toekomst hebben de bewoners van Lombok gekozen voor een tijdelijke invulling om het gebied in tussentijd al te laten bloeien. Op het enorme verkeersplein is veel ongebruikt snippergroen . Een deel van de ruimte wordt binnenkort tijdelijk gebruikt voor een fietsenstalling. Stichting Maanzaad opent in het voorjaar haar informatieve buurtpaviljoen Pas op de Plaats (P.O.P) . Het paviljoen wordt straks omringd door plantenbakken met vrolijke bloemen, groente en fruit. De bakken worden gemaakt, ingericht en beheert door de inwoners van Lombok. Dankzij subsidie van de gemeente voor de materialen krijgt Lombok er een nieuw groen initiatief bij: mobiele tuinen Halte Westplein.

Voor meer informatie:

www.lombokcentraal.nl/haltewestplein / www.facebook.com/haltewestplein / @HalteWestplein

Tekst: Halte Westplein