Film Aernout Mik in TivoliVredenburg

6 December 2013

TivoliVredenburg wordt 11 december opgeleverd aan de toekomstige gebruikers, die dan beginnen met inrichten en inregelen. Niet alleen is het pand een architectonisch kunstwerk geworden, in het gebouw is in vanaf volgend jaar ook beeldende kunst te zien.

Op een 7 meter breed en 3 meter hoog videoscherm dat uitkijkt over de centrale foyer van TivoliVredenburg is een film van Aernout Mik te zien.

De film speelt zich af in en rondom een openluchttheater, waarmee Mik beoogde een extra (buiten)zaal aan de vijf muziekzalen in het complex toe te voegen. De geluidloze film toont twee verschillende uitvoeringen, met publiek, van het stuk 4'33 van John Cage. Dit beroemde stuk bestaat uit 4 minuten en 33 seconden van stilte, waarmee John Cage de luisteraar wilde openen voor al het niet-intentionele geluid om ons heen. Aernout Mik gebruikt deze iconische compositie omdat hiermee visueel de aandacht van het luisteren weergegeven kan worden. Door de plaats waar het getoond wordt en door de zich stilhoudende musici vormt het zowel een breuk als een vervolg op de uitvoeringen in de verschillende zalen van TivoliVredenburg.

Tussen de uitvoeringen van 4'33 door de metalband Textures en het Asko Schönberg Ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw zijn beelden te zien van wachtende en rondhangende mensen en van de architectuur van het openluchttheater. Doordat de film 40 minuten duurt en steeds verschuift tussen verschillende scènes, en doordat de toeschouwer in de pauze of vlak voor of na een voorstelling slechts korte aandacht heeft, zal men nooit de gehele film zien, maar steeds verschillende scènes en betekenissen waarnemen.

Aernout Mik is een internationaal gerenommeerd kunstenaar. In zijn werk brengt hij video, fotografie, sculptuur, live-performance en architectuur samen. Zijn videowerken tonen menselijk gedrag in al zijn vormen, en hij is met name geïnteresseerd in plekken waar getracht wordt dit gedrag te reguleren.

Dit kunstwerk is tot stand gekomen in het kader van de 1,5%-regeling, waarbij 1,5% van de kale bouwsom van voorzieningen waarin de gemeente voor minimaal 50% participeert aan beeldende kunst wordt besteed.