Restanten van kasteel Vredenburg in singel

9 December 2014

TivoliVredenburg en gebouw De Vredenburg zijn gebouwd op de resten van het kasteel Vredenburg. Dit kasteel werd in 1529 in opdracht van Keizer Karel V gebouwd. Tijdens de bouw op en rond het Vredenburg zijn er veel restanten gevonden. Derestanten worden zoveel mogelijk behouden en ingepast.

In de fietsenstalling Vredenburg zijn de restanten van de oude noordoost toren nu al te zien. De afgelopen maanden zijn bij de bouw van de parkeergarage Vredenburg de restanten van de zuidwest toren en de hoofdpoort vrijgekomen.

Deze stukken zijn gedocumenteerd door archeologen en tijdelijk verwijderd. Ze worden straks bij de bouw van de garage verwerkt in het dak en bij de nieuwe singel. Dan is ook dit stuk Utrechtse geschiedenis voor iedereen zichtbaar.

Helaas zijn de restanten van de noordwest toren vervuild. Het gesteente is jarenlang in contact geweest met creosoot, een soort teer. Daardoor is het niet zeker of ze kunnen worden ingepast in de nieuw aan te leggen singel, zoals het plan was. De restanten worden nu schoongemaakt en onderzocht. Als het creosoot kan worden verwijderd, worden de restanten in het ontwerp van de singel gebruikt, anders wordt er een stenenreplica gemaakt, die net boven de waterlijn van de singel uitkomt.