Graffititunnel definitief afgesloten vanaf 5 januari 2015

3 Januari 2015

De fietstunnel onder het Westplein, ook wel ‘graffititunnel’ of Westside Gallery genoemd, wordt op maandag 5 januari 2015 definitief afgesloten. Hierna wordt de tunnel gesloopt. De steunpilaren van het toekomstig bus-, en tramviaduct moeten namelijk precies op de plek van de tunnel de grond in.

Rondom de Van Sijpesteijnkade worden op dit moment de aanleg van het bus- en tramviaduct over de toekomstige Leidse Rijn voorbereid. Om te kunnen starten met de bouw gaat de fiets-, voetgangerstunnel onder het Westplein definitief dicht en moeten er enkele bomen op het Westplein gekapt worden.

Alternatieve routes

Er zijn twee alternatieve routes. De ene route loopt via de oversteek door de fietsenstalling Westplein, richting de ‘Kop van Lombok’. Ter hoogte van de Ulu-Moskee kun je terug oversteken richting Daalsetunnel.

De andere route loopt via de Van Sijpesteijnkade en de Sijpesteijntunnel, langs het Smakkelaarsveld.

Fietsen aan de kant van het Park Plaza Hotel over het Westplein is niet mogelijk. Dat is te gevaarlijk vanwege kruisend bouwverkeer dat de Leidseveertunnel in gaat.

Inrichten deel Westplein als bouwplaats

Een deel van de groenstrook tussen het Westplein en het Park Plaza Hotel, wordt ingericht als bouwplaats. De vier bomen die daar stonden zijn gekapt.

Verplaatsen fietspad van Sijpesteijnkade

Om de bouwplaats gereed te maken is in 2014 de Leidse Rijn tijdelijk gedempt en zijn er kabels en leidingen verlegd. Op het brede nieuwe voetpad aan de Van Sijpesteijnkade wordt in de week van 15 december een tijdelijk fietspad gemaakt. Het toekomstige rode fietspad, waarvan al een stukje te zien is, wordt in februari 2015 afgemaakt.

Bouw bus-, tramviaduct

Op de Van Sijpesteijnkade in 2015 gewerkt aan de bouw van een hoogwaardig openbaar vervoer (HOV)-viaduct bussen, en later ook trams, rijden vanaf eind 2015 van het Jaarbeursplein en Busstation Jaarbeurszijde over dit viaduct naar de Leidseveertunnel/Vleutenseweg en weer terug.