Er kan er maar 1 de hoogste zijn; bouw nieuwe kraan begonnen

7 Januari 2015

In het Stationsgebied Utrecht komen er begin 2015 twee bouwkranen bij. Eén van 35 en één van 92 meter. Die laatste wordt net zo hoog als het Stadskantoor!

Begin januari wordt de kraan voor de grootste fietsenstalling ter wereld opgebouwd. De kraan, en de stalling, komt tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne in en wordt 92 meter hoog. 

Het opbouwen van deze kraan is begonnen op woensdag 7 januari en gebeurt met een 120 000 kilo zware mobiele hulpkraan. Deze hulpkraan heeft een extra grote uitschuifbare giek. Het voordeel van de uitschuifbaarheid is dat er minder ruimte nodig is voor het opbouwen van de kraan en de busbaan niet afgesloten hoeft te worden en het niet nodig is dat er ’s nacht gewerkt wordt

Het is een druk stukje Utrecht en door de kraan zo hoog te maken draait hij over alles en iedereen heen. Er zit wel een begrenzer op zodat er geen materiaal over spoor en bebouwing heen wordt gedraaid, maar de giek kan wel over de hoge flat boven Hoog Catharijne heen draaien. De buren van de kraan hebben deze nieuwsbrief van de aannemer gekregen.

Aan de andere kant van Hoog Catharijne is begin januari ook een nieuwe kraan gekomen: deze gaat meebouwen aan de parkeergarage Vredenburg en Hoog Catharijne. 35 Meter hoog is deze.

De hoogste kraan op dit moment staat op het Vredenburg, 70 meter hoog is deze en @GeurtRoekel is hier de kraanmachinist. De één na hoogste kraan, van @MDulst, op dit moment is 'slechts' 50 meter. Deze staat op Hoog Catharijne. De nieuwe kraan wordt dus een stuk hoger dan deze twee. 

Van de twee bouwkranen op Utrecht Centraal is de kraan op spoor 4 afgebroken in de kerstvakantie. De kraan op spoor 14/15, van @manfredstreppel, blijft nog bouwen aan Utrecht Centraal.

Of de nieuwe kraan ook een kraanmachinist krijgt die via twitter mooie foto's de wereld in slingert is nog niet bekend.