Uitbreiding fietsparkeerplekken rondom station

22 Mei 2015

Volgend jaar, medio 2016, komen er 5000 nieuwe fietsparkeerplaatsen bij. Dan gaat het eerste deel van de grootste fietsenstalling ter wereld onder het nieuwe Stationsplein open. Dat plein komt tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne.

Tot die tijd wordt het tekort aan fietsparkeerplaatsen op verschillende manieren verlicht:

-  In juni 2015 worden ongeveer 1500 tijdelijke fietsparkeerplaatsen toegevoegd op het Smakkelaarsveld. Dit is mogelijk door efficiënt gebruik van vrijgekomen ruimtes en door enkellaagse fietsklemmen te vervangen door dubbellaagse rekken.

- De mogelijkheid wordt onderzocht of na de zomer zo'n 1000 plekken op de Catharijnesingel bij Moreelsepark kunnen komen. Hierdoor zal het minder druk zijn in de stalling Smakkelaarsveld en zal er tegelijk verbetering komen voor de fietsers aan de kant van het Moreelsepark. Dit plan wordt in juni met de omgeving besproken.

Er komt waarschijnlijk geen verdieping meer op de beheerde fietsenstalling op het Smakkelaarsveld. De bouw zou al in 2014 gestart zijn, maar wordt opgehouden vanwege nog lopende bezwaar- en beroepsprocedures. Bovendien zorgen noodzakelijke technische aanpassingen van het ontwerp voor een langere bouwtijd, en dus een kortere gebruiksduur. Een definitieve beslissing hierover moet nog genomen worden.