Only in Utrecht: verwijssysteem voor vinden fietsparkeerplek

3 Juni 2015

Utrecht fietst! Utrecht geeft voorrang aan fietsers en voetgangers en maakt het de fietser graag zo gemakkelijk mogelijk om zijn fiets te parkeren. Daarom bouwen we de grootste stalling ter wereld naast Utrecht Centraal en hebben we eerder de Jaarbeurspleinstalling gebouwd. En zijn alle gemeentelijke fietsenstallingen de 1e dag gratis.

De nieuwe ‘P-route fiets’ in het stationsgebied en de binnenstad is sinds dinsdag 2 juni in werking. Utrecht verwijst als eerste stad ter wereld nu niet alleen auto’s maar ook fietsers via digitale borden op straat naar vrije parkeerplekken in de fietsenstallingen.

Het werkt hetzelfde als de P-route voor auto’s. Op de aanrijroutes naar de binnenstad en het stationsgebied tonen 21 digitale borden het aantal vrije plaatsen in de dichtstbijzijnde stallingen en geven de route aan naar die stallingen. Als een stalling vol is, worden fietsers verwezen naar een fietsenstalling in de buurt waar nog wel plek is

Er zijn 6 stallingen op het systeem aangesloten, 4 ervan zijn in het Stationsgebied. Westplein, Lange Koestraat, Jaarbeursplein en Vredenburg.

Bekijk waar de verwijsborden staan en lees meer over de P-route fiets in de factsheet.

In het filmpje hieronder zie je hoe het systeem werkt: