Huisje in middenberm Croeselaan

23 Oktober 2015

In de middenberm van de Croeselaan komt een half november een drooghuisje. Dat is een huisje gemaakt van houten planken waar ook houten planken in liggen. Deze planken zijn afkomstig van de recent gekapte bomen op het Jaarbeursplein. Op termijn wordt dit hout weer hergebruikt in het Stationsgebied.

De locatie van het huisje is gepland in de middenberm ongeveer ter hoogte van restaurant De Korenbeurs en aan de overkant van de Rabobank. Het is de bedoeling dat het huisje hier ongeveer twee jaar staat. Dan is het hout gedroogd en kan het worden verwerkt. Het huisje is 4 meter bij 2,5 meter en heeft een schuin dak. Alle vier de kanten zijn (anders dan op deze foto’s) dicht. Er zitten wel kieren tussen de planken zodat de wind erdoor kan waaien. De sappen van de boom moeten uit het hout drogen. Dat het af en toe regent en sommige planken nat worden, is niet erg voor het droogproces. Het hout van de bomen op het Jaarbeursplein is na de kap naar Rotsoord gebracht en komt nu weer terug in het Stationsgebied. Op Rotsoord heeft stichting Tafelboom de boomstammen tot planken gezaagd. Zij maken ook het drooghuisje, plaatsen het en verzorgen het onderhoud.

Werkzaamheden Jaarbeursplein en Croeselaan

De bomen moesten weg omdat er op het Jaarbeursplein de komende jaren gebouwd wordt aan een ondergrondse parkeergarage, nieuwe gebouwen zoals het World Trade Center (WTC) en de nieuwe inrichting van het Jaarbeursplein. De komende maanden wordt het plein en een deel van de Croeselaan bouwrijp gemaakt om in januari 2016 te kunnen starten met de bouw van de parkeergarage en het WTC. In 2018 worden het plein, de parkeergarage en het WTC in gebruik genomen.