De Leeuw wordt gesloopt

9 Februari 2016

Het grote slopen is begonnen, nou ja, het is meer zorgvuldig demonteren dan slopen. Het hele interieur van Leeuwensteyn op het Jaarbeursplein is al verdwenen, de ruiten zijn verzameld voor hergebruik, en het grove werk aan de muren en vloeren is nu begonnen. Op dit moment worden gevelplaten van het gebouw gehesen.

Over twee weken komt er een grotere kraan van 30 meter hoog. Deze gaat het ‘karkas’ van het gebouw kapot knippen. Met een grote tang begint ie bovenaan en knipt hij in de betonnen pilaren en vloeren. Op de tang zit een waterspuit die het stof wat vrijkomt natspuit.

Een kleiner kraantje vergruist de dan betonstukken en haalt de stalen wapening eruit. Al het materiaal dat uit dit gebouw komt, zoals hout, glas, aluminium, beton en staal wordt op de bouwplaats gescheiden en afgevoerd. 95% ervan wordt hergebruikt.

Kantoorpand Leeuwensteyn wordt gesloopt om plaats te maken voor een nieuw gebouw, het World Trade Center Utrecht (WTC). De bouw begint in mei. Wanneer het klaar is in 2018, kan je hier op het terras zitten of binnen in het restaurant een hapje eten. De eerste vier verdiepingen met een restaurant, lounge en koffiebar zijn voor iedereen toegankelijk.