Nieuwe plek: ‘en hoe verder hij ging, des te langer was zijn terugweg’

21 Maart 2016

‘en hoe verder hij ging, des te langer was zijn terugweg’. Dit bekende citaat uit de novelle ‘Het Feestelijke Leven’ van de Utrechtse schrijver C.C.S. Crone krijgt een nieuwe plek in het Stationsgebied: op de ombouw van de lift aan de kant van het Beatrixtheater op het Jaarbeursplein. De kunststof letters, uitgevoerd in gebroken wit en variërend in grootte, worden woensdag 23 maart geplaatst. De tekst is niet te missen voor iedereen die van het Jaarbeursplein naar het station gaat.

Het bekende citaat stond vanaf 2002 ruim tien jaar op de zijgevel van het inmiddels gesloopte pand Van Sijpesteijnkade 35 waar het vanuit de treinen zichtbaar was. Sinds oktober 2014 staat het citaat op de zijgevel van gebouw Leeuwensteyn aan het Jaarbeursplein. Dit kantoorpand wordt momenteel gesloopt om plaats te maken voor het WTC. De dichtregels passen goed in dit gebied waar reizen de gemene deler is. Daarom is gezocht naar een locatie dicht bij de voorgaande plekken. Het infobord over het leven en werk van de schrijver krijgt ook weer een plek bij de dichtregels.

Meer citaten van Crone in stad
Er zijn meer citaten van Crone (Utrecht 1914 - Arnhem 1951) in de stad aangebracht. Andere plekken zijn: Oudkerkhof 26 (herdenkingssteen in het trottoir bij zijn geboortehuis), hoek Begijnekade/Van Asch van Wijckskade, Nicolaasdwarsstraat 5, Lichte Gaard 8 en Nieuwegracht 185. Op het bronzen beeld De Man met de Schuiftrompet uit 1979 op de Bruntenhof, steekt een schuiftrompet uit ‘s mans jasje. Op de sokkel staat hetzelfde citaat als bij het station.

Werkgroep directe voorzieningen
De citaten uit het proza van Crone in de buitenruimte (behalve die op de sokkel in de Bruntenhof) zijn een initiatief van de gemeentelijke werkgroep directe voorzieningen. Deze werkgroep zet zich in voor het herstellen van historische en het aanbrengen van karakteristieke elementen in het straatbeeld. De citaten zijn aangebracht door kunstenaar Jos Peeters.