Je nieuwe Jaarbeursplein komt eraan: met 900 vrachtwagens

6 Februari 2017

Deze week wordt er 8 miljoen liter beton gestort in het 'zwembad' op het Jaarbeursplein. Het gat in het plein is afgelopen maanden helemaal uitgegraven en is nu zo'n 12-en-een-halve meter diep. Dinsdag 7 februari om 6u 's-ochtends wordt gestart met de betonstort van de vloer van de parkeergarage die onder het plein komt.

Vanaf dinsdagochtend, negentig uur lang non-stop, wordt er beton aangevoerd en met een lange buis naar beneden gestort. Pas vrijdagavond rond middernacht gaat het laatste beton naar de bodem. Er zijn dan bijna 900 vrachtwagenladingen beton de diepte ingegaan.

Er ligt dan een vloer van 1 meter dik op de bodem van de bouwput: dik genoeg om de druk van het grondwater te weerstaan. Hierna kan het beton twee weken uitharden. Na twee weken wordt al het water uit de bouwkuip gepompt, en kan er verder gebouwd worden aan de garage. De garage en het nieuwe plein erboven gaan volgend jaar open.

Garage
De nieuwe ondergrondse parkeergarage biedt ruimte aan maximaal 800 auto's voor reizigers, winkelend publiek, gasten van het NH-hotel en werknemers van de kantoren op en rondom het Jaarbeursplein. Door strenge normen en dubbelgebruik zijn deze 800 openbare plekken veel minder dan de 1020 plekken die tot 2012 beschikbaar waren in de bovengrondse parkeergarage op het Jaarbeursplein.