Hallo dan Smakkelaarsveld. Hallo Utrecht.

7 September 2018

Hallo dan park. Hallo dan nieuwe woning. Hallo dan eend in de Leidse Rijn. Hallo dan koffie in de zon. Hallo dan haven. Hallo dan speelplek. Hallo Utrecht.

Het Smakkelaarsveld wordt weer van Utrecht, het Smakkelaarsveld wórdt Utrecht: knap, groen, verleidelijk, speels, open, lekker en blakend van gezondheid.

In 2022 herken je het Smakkelaarsveld niet meer terug. Er is dan een park, er wonen mensen in drie woongebouwen, de Leidse Rijn is terug waar 'ie hoort en trams en bussen rijden een stukje onder bebouwing door.

Hallo dan trambaan, doeg trambaan.
Het park wordt over de bus-en trambaan heen aangelegd. Zo komt er een zo groot mogelijk park, waarbij het omgevingsgeluid in het park en voor de woningen tot het minimum is beperkt.

Hallo dan computer
Voordat de architecten gingen ontwerpen, is met computersimulaties bepaald waar woningen en park het beste gepositioneerd kunnen worden. Zo ontstaat een gezond park met gezonde woningen: met zo weinig mogelijk hinder van wind en geluid en zo veel mogelijk zonlicht in park en in de woningen. Dit op een locatie waar dat niet vanzelfsprekend is.

Het mag wat kosten maar geen belastinggeld
Het afgelopen jaar maakten drie verschillende partijen een plan voor deze complexe plek, waarvoor de gemeenteraad een aantal randvoorwaarden had gesteld. Het water van de Leidse Rijn moest terugkomen met ruimte voor wonen en veel groen. De aanleg van de Leidsche Rijn en van de openbare ruimte moet worden betaald worden van de opbrengsten van woningen. Het Smakkelaarsveld moest goed verbonden worden met de omgeving en duurzaam en hoogwaardig worden ontwikkeld.

Vrijdag 7 september is het plan van ontwikkelaars Lingotto gepresenteerd. Dit plan is gemaakt, beoordeeld en gekozen op basis van gesprekken met de stad, forenzen, de directe omgeving en de gemeenteraad. Alle info en meer op de webite Smakkelaarspark.

Kom zelf kijken dan
Op vrijdag 7 september van 12.30 tot 17.00 uur ben je welkom voor een ‘bakkie’ in de witte tent op de hoek van het Smakkelaarsveld, tegenover TivoliVredenburg. Daar staat de maquette en zijn de experts aanwezig voor uitleg. CU daar. Er staat dat ook een grote-gele-niet-te-missen-container: na 7 september blijft deze staan zodat de maquette voor iedereen te zien is, wanneer je wil.

Meer lezen kan ook in de brief die het college van burgemeester en wethouder aan de gemeenteraad stuurde.