Natte billen onder het bollendak

3 Juli 2019

Natte billen onder het bollendak. Het kan je zomaar gebeuren als je iets te ver naar achteren zit op de rand van het waterornament op het Stationsplein. Daar stroomt na een lange tijd weer water dus als je niet oppast dan… De ledlichten in de pilaren schijnen inmiddels dus je zit/staat nog met je doorweekte derrière in de spotlights ook!

In het waterornament zie je de plattegrond van het historische centrum van Utrecht. Het water dat stroomt is opgevangen regenwater met leidingwater als dat nodig is.

In de pilaren zitten totaal 68 lampen waarvan er 34 omhoog schijnen en 34 naar beneden. En als er iets kapot is  zit er een deurtje in de pilaar waardoor iemand naar binnen kan om het te maken. Dat is maar een héél kleintje deurtje dus misschien Sneeuwwitje maar vragen of we een van haar zeven mannen mogen lenen :-)

Waarom zo lang geen water?
In de winter is het ornament uit omdat er gevaar bestaat dat het bevriest. Na de winter zagen we bij een controle dat er veel vuil in de bak terecht kwam. We hebben maatregelen genomen om dit te verbeteren. Normaal gesproken zou het water na ijsheiligen weer stromen maar door de levertijd werd dit wat later.

Is het water veilig?
Je kunt je kind gewoon in het water laten spelen want dat is niet gevaarlijker dan spelen in een plas regenwater. Maar drinken uit zo’n plas is niet verstandig dus dat moet je ook hier niet doen. Dit type ornament vernevelt het water niet dus er is geen groter risico op legionella. En voor de zekerheid testen we de kwaliteit van het water iedere week.

O, gaat dat zo
Het regenwater valt op de plaat en stroomt via de naad aan de zijkant in een bak onder de plaat. Daarvandaan pompen we het op en vloeit het via de ‘mondjes’ over de plaat heen. Als er te weinig regenwater is vullen we het aan met water uit de leiding. Teveel aan water verdwijnt in de riolering. Zo gaat dat dus...