1 verdieping in 10 dagen

16 Juli 2020

Iedere 10 dagen 1 verdieping erbij. 31 verdiepingen hoog wordt ‘ie. De Galaxy Tower aan het Jaarbeursplein lijkt het heelal in te willen schieten.

De toren wordt vanuit het midden opgebouwd. Je ziet de kern er bovenuit steken met daarop de betonpomp voor hoogbouw. Dat apparaat pompt het beton naar boven. Via de arm die eraan zit, storten we het beton in de klimbekisting. Dankzij een hydraulisch systeem klimt de mast van deze pomp zichzelf omhoog als er een verdieping af is.

Wat is klimbekisting?

Beton stort je in een soort mal van hout. Dat heet de bekisting. Als het beton droog is gaat de bekisting eraf en staat er een betonnen wand. We halen de bekisting er niet af maar trekken hem met de kraan omhoog. Zo wordt hij hergebruikt en staat alles gelijk klaar voor de volgende verdieping van de kern.

Bouw van de vleugels

Tegelijk met de kern wordt 2 tot 3 verdiepingen lager aan de vleugels gewerkt. Daarvoor gebruiken we ook het beton uit de betonpomp. Niet iedere verdieping van de vleugels heeft dezelfde indeling. Daarom gebruiken we hier een ander soort bekisting.

Zo komt er iedere 10 dagen een verdieping bij. Tot er volgend jaar zomer 31 verdiepingen staan.