Croeselaan

Tot 2014 lag hier een zesbaans weg voor doorgaand autoverkeer. Sindsdien is de Croeselaan ter hoogte van het Jaarbeursplein onderbroken, oftewel doorgeknipt, en auto’s kunnen nu niet meer doorrijden. Dit heeft veel rust gebracht in het gebied. Vervolgens zijn vier van de zes rijbanen verwijderd om ruimte te maken voor meer groen, fietsers en voetgangers.

De Croeselaan is stapsgewijs herontwikkeld tot een duurzame parklaan. Regenwater stroomt bijvoorbeeld niet meer weg in het riool, maar belandt in infiltratiebakken onder het wegdek, zodat er voldoende water in de bodem zit voor de meer dan 100 bijgeplante bomen.

Het langgerekte park staat ook vol beelden uit de collectie van gemeente Utrecht en de Rabobank. Plus één beeld van Utrecht Centraal museum wat eens in de zoveel tijd gewisseld wordt. Drie beelden kennen sommige mensen misschien nog van meer dan 15 jaar geleden: De Reis, De Ontmoeting en Het Bolwerk. Deze drie beelden stonden oorspronkelijk voor de ingangen van de drie jaren 70 kantoren tussen het Jaarbeursplein en de Van Sijpesteijnkade. Ze hebben hier op de Croeselaan een nieuwe plek gekregen.

Als je vanaf de Croeselaan richting de Moreelsebrug over de sporen gaat, dan loop je tussen twee gebouwen door: rechts het grote hoofdkantoor van de Rabobank en links restaurant The Green House. Je ziet daar links ook het transparante Rijkskantoor 'De Knoop' boven The Green House uitsteken. Dat is eigenlijk de circulair verbouwde en uitgebreide, voormalige Luitenant-Generaal Knoopkazerne. In de vorige versie van dit gebouw zat een vleermuizenkolonie. Tijdens de verbouwing is gezorgd dat de vleermuizen ook in de nieuwe versie konden huisvesten. Kijk maar eens naar het bovenste geveldeel van het gebouw. Daar zie je in een grijze gevelplaat drie keer drie streepjes zitten. Het lijkt wel morse code. Hetzelfde zie je ook aan de spoorzijde van het kantoorcomplex. Dat zijn gaten waar vleermuizen naar binnen kunnen kruipen in de speciaal voor hen gemaakte holle ruimtes achter de gevelplaten.