Bomen worden aangelegd

De bomensingel is rond

31 januari 2023

Ze zijn er: de 16 platanen. In alle vroegte vertrokken uit Brabant, nu gearriveerd op de Catharijnesingel. En hier blijven ze, om groot te groeien langs het water. Tot wel 20-30 meter. En om te bloeien, in het voorjaar, met geelgroene bloemetjes. Ze zijn de kers op de taart van de herinrichting van de Catharijnesingel maar nog belangrijker: ze maken de bomensingel rond. En de in de Inktpot wonende vleermuizen blij want die reizen graag via bomenrijen.

Fiets of wandel langs je singel: vanaf vandaag staan er langs de hele 6 kilometer bomen. De Utrechtse singel is nu rond, blauw én groen.


Vertroeteling

Platanen type Malburg hebben we voor jullie uitgezocht. Een soort die niet snel ziek wordt en goed tegen de hitte kan. Dat moet ook wel op deze plek, hartje centrum met veel steen. Een locatie die donkerrood scoort op de hittestress kaart. Maar deze Brabanders kunnen wel wat graden celcius hebben. En gaan ons helpen om de warmte te dempen. Ze worden ook wel vertroeteld hoor: hun voetjes komen in zorgvuldig uitgerijpte bomengrond met genoeg zuurstof en de nazorg met regelmatig een plens water is geregeld.


We schrijven geschiedenis

We schrijven geschiedenis met deze 16 platanen mensen. Zij maken de bomensingel rond. En dat precies nadat 20 jaar geleden, in 2003, de Beheervisie Zocherpark/Singelgebied werd vastgesteld. Een sjiek woord voor een document dat gemeente en bewoners samen maakten. Ze schreven erin hoe de parken en het gebied rond de singel met zijn historisch monumentaal groen heringericht en onderhouden moesten worden. In een aantal stappen zou die beheervisie worden uitgevoerd. En vandaag is, met die 16 platanen, de laatste stap gezet. Het verhaal is rond. Wat een mooie dag is het vandaag.

En als het donker is, zie je de bomen straks ook. Want we hebben op dit stuk nieuwe singellantaarns geplaatst. Nu nog de trappen in het talud richting het water en de ansichtkaart is klaar. Misschien zelfs wel met een vleermuis erop.

Meer lezen

Meer over de herinrichting van de Catharijnesingel lees je hier: Herinrichting Catharijnesingel Zuid: meer bomen en 30 km zone | CU2030

Zo zag dat eruit: 

De bomen worden door een hijskraan opgepakt
De bomen komen aan op de Singel
Een boom wordt naar de Singel gehesen om geplant te worden
Een van de nieuwe singellantaarns in de nacht met Hoog Catharijne op de achtergond

Beeld: Renzo Gerritsen