Smakkelaarspark
Smakkelaarspark

Na de zomer bouwen we verder aan het Smakkelaarspark

19 januari 2022

Het Smakkelaarsveld op een druilerige dag in januari. Best een deprimerende bende. Maar we hebben nieuws. Vanaf de zomer van 2022 bouwen we verder aan het Smakkelaarspark en verandert je uitzicht. En in 2025 woon of werk je hier, ontmoet je je vrienden in het park, kun je pootjebaden in de Leidse Rijn of geniet je op het dak van het Kadegebouw van ’t uitzicht.

Even terug in de tijd: in 2017 vroegen we je bij een bak koffie waarom jij straks naar het Smakkelaarsveld zou komen. De identiteit van het Smakkelaarspark is samen met de stad, en misschien wel met jou, bedacht. Ontwikkelaar Lingotto begreep wat Utrecht wilde en maakte in 2018 het beste plan voor de plek. Daarna zijn we samen aan de slag gegaan om het plan verder uit te werken en te verbeteren.

De bouw bestaat uit twee fasen. De eerste stap was het bouwen van een tramoverkluizing: een tunnel in de vorm van een rij nietjes waar de tram veilig door, langs of onder de bouw door kan rijden. Handig want zo kunnen de trams en bussen gewoon doorrijden tijdens de bouw van de tweede fase. De overkluizing was mei 2021 klaar. En toen lag de bouw op het Smakkelaarsveld, volgens planning, even stil. We zouden eigenlijk nu weer beginnen, maar zoals je ziet gebeurt er weinig. Dat komt onder meer doordat het nog niet zo makkelijk was om in deze bouwlustige tijd een aannemer te vinden. Wel gelukt trouwens. Daarnaast zijn we blijven sleutelen aan het ontwerp, want we willen alleen het allerbeste voor deze plek. Dat heeft extra tijd gekost.

Het Smakkelaarspark zou in 2024 van jou zijn; dit wordt nu dus helaas een jaartje later. Maar, over drie jaar heeft het Smakkelaarsveld een metamorfose ondergaan. Waar je ooit door de chaos je fiets nauwelijks terug kon vinden, ligt hier een stadspark waar je even kunt ontsnappen aan de hectiek van de omgeving. Drie energiezuinige gebouwen steken hun kop op en je kunt je bootje vanaf de singel de Leidse Rijn op sturen. Doe je ogen dicht en geef je verbeelding de ruimte.

Binnenkort verplaatsen wij wel alvast de bouwhekken, maken de grond klaar om op te bouwen en doen archeologisch onderzoek. Maar na de zomer gaan we echt los en we kunnen niet wachten.

Meer informatie kun je vinden in de brief die aan de raad is gestuurd en op www.smakkelaarspark.nl.