Noordertunnel

Projectomschrijving

Status project

opgeleverd in 2019


De noordelijke perrontunnel van station Utrecht Centraal onderging twee keer een metamorfose: in 2009/2010 en in 2017.

Bij de eerste metamorfose, naar een ontwerp van Benthem Crouwel Architekten, werden de plafonds, wanden, vloeren en de verlichting aangepast.

Een deel van de Noordertunnel aan de Smakkelaarsveldkant is sinds najaar 2016 in fases gesloopt. Het eerste deel werd gesloopt om de fundering van het Noordgebouw te kunnen maken. Ook de voormalige schuilkelder werd toen verwijderd. De belangrijke stukken uit de schuilkelder gingen naar een museum. De tunnel bleef tijdens de werkzaamheden aan het Noordgebouw open, maar was wel een stukje smaller.

Najaar 2018 startte de sloop van het stuk Noordertunnel tussen de voormalige ingang aan het  Smakkelaarsveld en de NS-poortjes. Voorjaar 2019 ging de nieuwe ingang van de Noordertunnel in het Noordgebouw open voor publiek. Het stuk tunnel tot aan de NS-poortjes is voorzien van nieuwe wanden en verlichting en heeft een moderne uitstraling.

Werkzaamheden

Geen