Van Sijpesteijnkade

Projectomschrijving

Status project

Woontoren De Syp is opgeleverd

Geplande bouw

2017 - 2022


Eind 2016 is de erfpacht- en projectovereenkomst gesloten voor een woontoren aan de Van Sijpesteijnkade. Het is de eerste stap in de ontwikkeling van het gebied tussen het Stadskantoor en de Van Sijpesteijnkade.

De woontoren bestaat uit middeldure huurappartementen van tussen de 44 en 78m2. Op de begane grond van de woontoren komen commerciële voorzieningen zoals horeca. De bestaande woningen, huisnummers 21, 23, 27 en 29, worden gesloopt. Het rijksmonument op de Van Sijpesteijnkade 25 is blijven staan en is onderdeel van de woontoren. De bouw van de woontoren startte in 2017 en is begin 2019 afgerond.

Later nog kantoren en parkeergarage
In de afspraken over de ontwikkeling van het Stationsgebied is vastgelegd dat de NS de woon- en kantoorlocaties in dit gebied ontwikkelt. Met deze woontoren wordt al een groot deel van die afspraken uitgevoerd. Later komen er nog meer woningen en kantoren bij, inclusief een ondergrondse parkeergarage.

Ontwikkelaar en architect
NS Stations heeft meegedacht over de mogelijkheden voor het gebied, maar voert de plannen niet zelf uit. Zij hebben de erfpacht van het gebied overgedragen aan Bouwbedrijf Wessels Zeist, onderdeel van de ontwikkelcombinatie die de toren heeft gebouwd. De architect van het plan is OZ Architecten.

Feiten en cijfers

 Opdrachtgever   NS
 Oppervlakte kantoren 25.000 m2
 Aantal woningen 266

Werkzaamheden

In het voorjaar 2019 zijn de werkzaamheden aan de woontoren afgerond en zijn de appartementen in gebruik genomen. 

Straks weer water
Om tijdens de bouwwerkzaamheden meer ruimte te creëren voor fietsers en voetgangers, is een gedeelte van de Leidsche Rijn tijdelijk gedempt. De drukke doorgaande fiets- en looproute over de Van Sijpesteijnkade, met meer dan 30.000 fietsers per dag, kan zo veilig doorgang vinden. Het water is niet helemaal weg. Het stroomt via een grote buis onder de grond vanaf het Smakkelaarsveld naar de Leidsekade. Over een aantal jaar wordt het water langs de Van Sijpesteijnkade weer zichtbaar en kan je hier met een bootje varen.