Impressie Galaxy Tower

Galaxy Tower: hotel en woningen

Stationsgebied


Status project

in uitvoering

Geplande oplevering

2023 - dit lijkt momenteel niet haalbaar.


Het plaatsen van de eerste drie groengevels op de Galaxy Tower. De foto is gemaakt door fotograaf Youri Steenbergen
Goengevels. Foto: Youri Steenbergen
Gevelafwerking van de Galaxy Tower. Deze foto is gemaakt door fotograaf Youri Steenbergen.
Gevelafwerking Galaxy Tower. Foto: Youri Steenbergen
Een map met de locatie van de Galaxy Tower.
Locatie Galaxy Tower
De locatie van de Galaxy Tower.
Galaxy Tower
Een impressie van de Galaxy Tower.
Impressie Galaxy Tower
De opbouw van de bouwkraan. Deze foto is gemaakt op maart 2019.
Opbouw kraan maart 2019
De Galaxy Tower in december 2019 bestaat uit frames.
Galaxy Tower, december 2019

Projectomschrijving

Status project

In uitvoering

Feiten & cijfers
Opdrachtgever Amrath
Architectenbureau Tangram Architecten
Aannemer Ballast Nedam
Kamers 250
Woningen 317
Hoogte 90 meter

Op de kop van het Jaarbeursterrein bouwt Amrâth Hotels een 4-sterren hotel met 250 kamers en 317 woningen. Het wordt een luxe viersterren hotel met een full service aanbod zoals een bar, restaurant, diverse zalen, een fitnessruimte met wellness en hotelshops.

Boven het hotel komen 22 verdiepingen met appartementen. De huurwoningen zijn steeds anders in opzet en maatvoering. Er komen studio's, appartementen en bovenin penthouses. De bewoners kunnen gebruik maken van de hotelfaciliteiten zoals de fitness en wellness. In de kelder van het gebouw komt een parkeergelegenheid voor de bewoners.

Voor het parkeren van bezoekers van het hotel en de woningen wordt gebruik gemaakt van de Jaarbeurspleingarage. De krappe Utrechtse hotelmarkt, de internationale aantrekkelijkheid van het stationsgebied en de locatie van het nieuwe hotel, dat vlak naast de Jaarbeurs ligt en omringd is met kantoren, maakt dit hotel heel geschikt voor de zakelijke markt.

Ligging

Het complex ligt aan het Jaarbeursplein, de entree naar de Jaarbeurs, tegenover het Beatrixgebouw en Utrecht Centraal. De binnenstad en parkeergelegenheid zijn op loopafstand.

Planning

In juli 2018 is de bouw gestart. In het najaar van 2019 heeft de bouw enige tijd gepland stilgelegen om de aanleg van een tracé van kabels en leidingen naast de bouwplaats mogelijk te maken. Ook is er een Warmte Koude Opslag (WKO)-bron gemaakt. 

Eind 2019 zijn de 1e, 2e en 3e verdiepingsvloeren gestort. In het voorjaar van 2021 startte de uitvoering vanaf de 3e verdiepingsvloer van de betonwanden van de kernen. Hierin zijn de trappenhuizen en liftschachten gesitueerd. Dit werd enkele weken later gevolgd door het maken van de betonwanden en -vloeren vanaf de 3e verdieping. Hiervoor is een tunnelbekisting ingezet: een grote zware "doos" waarop elke dag wanden en vloeren worden gestort. Deze is met een torenkraan verplaatst.

Na het afronden van de werkzaamheden aan de verdiepingsvloeren is gestart met het afwerken van de buitenkant van het gebouw. Als een van de laatste werkzaamheden heeft de aannemer gewerkt aan de gevel. Dit wordt gedaan met keramische tegels. De gevels worden tot en met de 31e verdieping met dit gesteente afgewerkt. 

Sinds februari 2023 ligt de bouw stil door een conflict tussen opdrachtgever en aannemer. Wanneer de stilte op de bouwplaats aan het Jaarbeursplein weer wordt doorbroken, is onduidelijk.

Groengevels

In totaal wordt er 10.000 m2 aan gevelstenen geplaatst. Deze gevelstenen worden één voor één met clips aan een aluminium subframe bevestigd. Daarnaast wordt er ruimte vrijgelaten voor groene gevels. De eerste groengevels zijn afgerond. Deze groengevels zijn te vinden bij de drie 'inhammen' van het gebouw. Op de daken die door de groengevels worden omringt, zullen in een later stadium ook daktuinen worden gerealiseerd. Binnenkort zal worden begonnen aan de groengevels aan de kant van het Centraal Station waarmee dit voor het grote publiek, dat dagelijks over het Jaarbeursplein rond loopt, mooi zichtbaar zal worden.

Op het dak worden ook zonnepanelen geplaatst. Op dit moment wordt er gewerkt aan de frames waar de zonnepanelen op een later moment aan bevestigd worden.