Jaarbeursplein

Jaarbeursplein

Stationsgebied

Naast Utrecht Centraal ligt een vernieuwd Jaarbeursplein met daaronder een ondergrondse parkeergarage. Dit wordt door de combinatie van woningen, kantoren, horeca, winkels en cultuur een veel levendiger plein dan het was.

1 oktober 2015
1 oktober 2015
Jaarbeursplein oktober 2017
Jaarbeursplein oktober 2017
eind april 2016
eind april 2016
2019-12/jaarbeursplein
2019-12/jaarbeursplein
2019-12/jaarbeursplein
2019-12/jaarbeursplein

Projectomschrijving

Status project

In gebruik

Feiten & cijfers
Opdrachtgever Gemeente Utrecht
Verdiepingen parkeergarage 3
Aantal parkeerplekken 778


Jaarbeursplein

Vanaf Stationsplein west, de entree van Utrecht Centraal, daal je de trappen af en kom je op het Jaarbeursplein uit. Het Jaarbeursplein is een groot autovrij plein geworden met bomen en natuursteen. Het plein is geschikt voor grote manifestaties en evenementen, maar ook voor dagelijks gebruik. Zo is er een grote vijver die afgedekt ook kan dienen als podium. Het parkeren van je fiets doe je in de fietsenstalling onder de trappen. Wat overblijft is een gebied waar voornamelijk voetgangers en voor een deel ook fietsers gebruik van maken.

Parkeergarage

De nieuwe ondergrondse parkeergarage biedt ruimte aan 778 auto's voor reizigers, winkelend publiek, gasten van het NH-hotel en werknemers van de kantoren op en rondom het Jaarbeursplein. De bouw van de garage is eind 2015 gestart en de garage is in gebruik sinds in 2018. De gemeente is initiatiefnemer en ontwikkelaar van de garage.

Het plein is opgeleverd in 2018: de ondergrondse parkeergarage van drie lagen met de bijbehorende inrit op de Croeselaan en het plein er bovenop.

Hieraan voorafgaand is de parkeergarage op het Jaarbeursplein gesloopt en op deze plek is nu een eindhalte van de tram. Ook de sporthal Catharijne, de Jaarbeurstraverse, de ruimtes en kantoren hieromheen zijn gesloopt om plaats te maken voor de bouw van de nieuwe stationshal, het Stadskantoor en het WTC. De trappen zijn aangelegd, met eronder de Jaarbeurspleinstalling met ruimte voor 4.200 fietsen. Restaurant Diner 66 is gesloopt.