Vredenburgplein - Foto: Dirk Verwoerd

Vredenburgplein

Stationsgebied

Het Vredenburgplein is nu vooral bekend van de markt op woensdag, vrijdag en zaterdag. De markt blijft, maar het plein wordt nog veel meer dan nu een echt stadsplein. Het Vredenburgplein dankt zijn naam aan het kasteel Vredenburg dat in 1528 op deze locatie door Karel V werd gebouwd. Het kasteel moest de Utrechtse bevolking onder de duim houden, maar werd al na vijftig jaar door diezelfde Utrechters afgebroken. Vanaf die tijd heeft het Vredenburgplein onder meer dienst gedaan als locatie voor de veemarkt, de kermis en als parkeerterrein.
Op deze foto zien we het Vredenburgplein. Deze foto is gemaakt door Dirk Verwoerd
Vredenburgplein - Foto: Dirk Verwoerd
Op deze foto zien we het Vredenburgplein. Deze foto is gemaakt door Dirk Verwoerd
Foto: Dirk Verwoerd
Mensen zijn aan het werk op het Vredenburgplein.
Vredenburgplein

Projectomschrijving

Status project

In gebruik


Ontmoetingsplaats

Het plein vormt straks dé verbinding tussen de oude binnenstad en het Stationsgebied. Het is een belangrijke ontmoetingsplaats voor mensen die gaan winkelen, naar een optreden gaan in TivoliVredenburg of de markt bezoeken. Onder het plein ligt een parkeergarage met ruim 1.200 plaatsen. Deze parkeergarage is toegankelijk vanaf de Catharijnesingel en is open sinds de zomer van 2016.

Ontwerp

Het plein wordt in 2018 en begin 2019 definitief ingericht. Met ruimte voor bomen, bankjes én kunst. In juni 2017 heeft Utrecht haar stem laten horen en gekozen voor 1 van vijf voorgestelde schetsontwerpen van kunstwerken. Vijf gerenomeerde kunstenaars mochten een ontwerp maken. Markt Mozaïk van Jennifer Tee heeft de stemming gewonnen.


Marktmozaik

Met dit werk voor een van Utrechts bekendste pleinen, wil kunstenares Jennifer Tee de lange geschiedenis van het Vredenburg als marktplein benadrukken. Daarnaast wil zij verwijzen naar de Romeinse geschiedenis waar de stad ook haar naam aan te danken heeft. Zij wil de ‘huiskamersfeer’ en de drukke marktdagen samenbrengen in een allesomvattend werk in de vorm van een natuurstenen vloer van ingelegde mozaïeken, net zoals een vloertapijt in een huiskamer met prachtige motieven. De voorstelling bestaat uit zeer herkenbare beelden van de markt zoals een vis, een stuk kaas, lippenstift, een croissant en een eierdoos. Bekijk ook ander werk van Jennifer Tee.

Brieven aan de gemeenteraad over Vredenburgplein

Raadsbrief over het Definitief Ontwerp februari 2018
Raadsbrief voortgang proces en uitslag stemming juni 2017
30 november 2016
5 juli 2016
15 maart 2016

Utrecht had de keus uit 5 werken

Zie en lees meer over de vijf kunstwerken en de makers via de links hieronder:

Kunstwerk De Torenkamer, Werk voor Vredenburg
Kunstenaar Krijn de Koning (Nederland, 1963)

Kunstwerk Markt Mozaïek
Kunstenaar Jennifer Tee (Nederland, 1973)

Kunstwerk Square of Subtleties (Plein van Subtiliteiten)
Kunstenaar Inti Hernandez (Cuba, 1976)

Kunstwerk Het hart is mooi leeggelaten
Kunstenaar Lucas Lenglet (Nederland, 1972)

Kunstwerk New Age Demanded
Kunstenaar Jon Rafman (Canada, 1981)

Stemmen kon tot en met zondag 18 juni via deze website. 1 stem per werkend e-mail adres. De stemming is nu afgesloten

Passende kunst: kunst moet passen

Een kunstbegeleidingsgroep, bestaande uit ondernemers van het plein en de markt, omwonenden en andere vertegenwoordigers van bewoners in de stad, hebben samen met kunstadviseurs van de gemeente de voorselectie van de kunstwerken gedaan. Hierbij kregen de vijf geselecteerde kunstenaars een flink aantal uitgangspunten en randvoorwaarden mee voor het maken van een schetsontwerp. Het kunstwerk moet bijvoorbeeld passen op een marktdag met 65 standplaatsen; het werk moet een aanvulling zijn op de 14 bomen die er straks staan en het moet de huiskamerfunctie op niet-marktdagen versterken. Maar ook met budget, onderhoud, ondergrondse kabels en leidingen en de resten van kasteel Vredenburg moesten de kunstenaars rekening houden. De vijf ontwerpen zijn gepresenteerd aan de kunstbegeleidingsgroep en getoetst aan al deze randvoorwaarden. Het plein en het kunstwerk zijn volgend jaar te bewonderen.


In de planning van de definitieve inrichting van het Vredenburgplein is het kunstwerk meegenomen. De definitieve inrichting is in 2018 en 2019.