Aan de Van Sijpesteijnkade zijn drie woontorens gerealiseerd: De Syp (2019) en De Steyn 1 en 2 (2022).

Van Sijpesteijnkade

Beurskwartier

Aan de Van Sijpesteijnkade zijn drie woontorens gerealiseerd: De Syp (2019) en De Steyn 1 en 2 (2022). De torens liggen direct aan het Forum, een langgerekt plein dat tot aan de Moreelsebrug reikt. Het is de ingang voor voetgangers naar Utrecht Centraal en het Jaarbeursplein. Op het Forum vinden we ook de kantoortoren Central Park. In 2024 is de herinrichting van de openbare ruimte aan de Van Sijpesteijnkade gestart. De steeg van woontoren De Syp naar de fietsenstalling van het Stadskantoor is klaar. Nu zijn we bezig met de openbare ruimte voor de woontorens. Hier komen trappen en wordt groen aangeplant. 

Van Sijpesteijnkade mei 2024
render Van Sijpesteijnkade
aenf visuals
De Syp en De Steijn met het bewaarde witte gebouw

Projectomschrijving

Status project

Woontorens De Syp en de Steyn opgeleverd 
Herinrichting openbare ruimte in uitvoering


Aanleiding

Bebouwing die een verwaarloosde indruk maakte en krappe fiets- en voetpaden met veel gestalde fietsen erlangs. Dat was de Van Sijpesteijnkade tot een aantal jaar geleden. In 2010 werd een sloopvergunning verleend voor de panden, met uitzondering van het Rijksmonument op nummer 25 en het hoekpand op nummer 1-3. Ook werden enkele elementen als gevelbeelden en glas in lood ramen op de lijst gezet van te bewaren elementen. Die zien we nu terug in De Steyn.

Wonen en werken op 90 meter hoog

Begin 2017 startte de bouw van De Syp, ontworpen door Oeverzaaier Architecten. Hiervoor werden de panden aan de Van Sijpesteijnkade, met uitzondering van rijksmonument nummer 25, gesloopt. Nummer 25 fungeert nu als entree van de woontoren. De Syp werd in 2019 opgeleverd en was toen na de Dom (112 meter), het Rabobank Bestuurscentrum (105 meter) en het Stadskantoor Utrecht (94 meter) het op drie na hoogste gebouw van Utrecht. Het gebouw telt 29 verdiepingen en er zijn 266 middeldure huurappartementen van tussen de 44 en 78m2.

De Steyn is een wooncomplex met twee torens van 14 verdiepingen met 120 woningen waaronder studio’s, 2- en 3-kamerappartementen. Bijzonder zijn de vriendenwoningen (20): dan woon je samen maar toch apart. Je hebt een eigen slaapkamer en badkamer maar deelt een woonkeuken. Zo wordt de ruimte duurzaam gebruikt. De woningen hebben twee dezelfde slaapkamers, twee badkamers en -suite en een gezamenlijke woonkeuken. Parkeren kan in een ondergrondse garage voor bewoners.

Voor plinten van de woontorens (totaal 800 m2) wordt gekeken naar een invulling met winkels, horeca en voorzieningen waar bewoners behoefte aan hebben en die de sfeer positief beïnvloedt. In De Syp zit een stadshuiskamer. Onder de wooncomplexen zit een parkeergarage voor de bewoners.

Straks weer water

De fiets- en voetgangersroute langs de van Sijpesteijnkade is een drukke fietsverbinding van west naar oost met zo’n duizenden fietsers per dag. Deze ruimte is verkregen door de Leidse Rijn tijdelijk te dempen. Maar het water is niet helemaal weg. Het stroomt via een grote buis onder de grond vanaf het Smakkelaarsveld naar de Leidsekade.

We richten gefaseerd de openbare ruimte in:

  • De herinrichting van de steeg richting de fietsparkeergarage van het Stadskantoor is inmiddels afgerond. 
  • De herinrichting van de openbare ruimte voor de woontorens de Syp en de Steyn (streven is dit grotendeels voor de zomer van 2024 af te hebben)
  • Het water in de Van Sijpesteijntunnel wordt in opdracht van de gemeente Utrecht verbreed door ProRail als eigenaar van de tunnel en er komt kunst (start is vertraagd omdat het lastig is een aannemer te vinden die de klus wil klaren, verwachte start op zijn vroegst in 2025)
  • De Leidse Rijn wordt hier hersteld en er komt een brug voor voetgangers over de Leidse Rijn: de zogeheten Hagelbrug (ontworpen door bureau ZUS)

De werkzaamheden zullen veel impact hebben voor de stad maar de Utrechters worden beloond: straks vaar je met je/een bootje vanaf de singel over de Leidse Rijn naar Lombok. Weer een stukje water erbij in onze stad.

Ontwikkelaar, bouwer en architect

De locatie van de panden aan de Van Sijpesteijnkade maakt deel uit van NS Vastgoed maar voeren de plannen niet zelf uit. Het is een ontwikkeling van een joint venture tussen Angelo Gordon en APF International. Belegger van de Syp en de Steyn is Amvest.

De Syp: plan komt van OZ Architecten en de bouw is uitgevoerd door de bouwbedrijven Wessels Zeist en Wessels Rijssen, beiden een Koninklijke VolkerWessels onderneming.

De Steyn: de bouw is uitgevoerd door de bouwbedrijven Wessels Zeist en Wessels Rijssen, beiden een Koninklijke VolkerWessels onderneming

Central Park: belegger is Bouwinvest. Architect: GROUP A.