Twee spraakmakende groene torens met een mix van wonen, werken, ontspanning, cultuur en horeca.

Wonderwoods

Stationsgebied

Op loopafstand van Utrecht CS, op de kop van het toekomstige stadsdeel Beurskwartier, komt Wonderwoods: twee spraakmakende groene torens met een mix van wonen, werken, ontspanning, cultuur en horeca. Bij de ontwikkeling en de bouw is uitgegaan van de hoge ambities en wensen voor duurzaamheid, groen en gezondheid van het Beurskwartier. De collegeambitie van ‘gezond stedelijk leven voor iedereen’ is vergaand doorgevoerd in dit plan. Wonderwoods wil de natuur in de stad brengen met als doel een gezonder leven.

Impressie Wonderwoods
Groene torens van 105 en 73 meter hoog (impressie)
Impressie Wonderwoods
Impressie Wonderwoods
De hoogste toren met het verticale bos komt tegenover het Beatrixgebouw aan de Croeselaan.
Locatie Wonderwoods
Locatie Wonderwoods
Locatie Wonderwoods

Projectomschrijving

Status project

In uitvoering


Natuur naar de stad

Na een tenderprocedure koos de gemeente in de zomer van 2017 voor het plan Wonderwoods van consortium G&S Vastgoed en KondorWessels Projecten. Het plan bestaat uit twee groene torens van 105 en 73 meter hoog, ontworpen door Stefano Boeri van Stefano Boeri Architetti en Roberto Meyer van MVSA Architects. De hoogste toren met het verticale bos komt tegenover het Beatrixgebouw aan de Croeselaan. Aan de balkons en gevels komt beplanting die geïnspireerd is op soorten van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. De toren aan de kant van bioscoop Kinepolis heeft fraaie rondingen en juist veel groen aan de binnenkant. Dit is van buiten zichtbaar door centrale ruimtes die een doorkijk naar binnen geven. Het aanzicht van Wonderwoods is van alle kanten aantrekkelijk en toegankelijk. De groene torens passen goed bij de rest van de omgeving: enerzijds robuust, zoals de grote kantoren in de omgeving, anderzijds met levendige en aantrekkelijke plinten voor een prettig straatniveau.


Dakpark

In de torens komen circa 420 huur- en koopwoningen voor verschillende doelgroepen, waaronder 60 midden-huurwoningen. Ook bieden de torens plek aan kantoorruimten, gezonde horecaconcepten, fitness/yoga, kleinschalige winkels, een dakpark met een educatiecentrum en Nowhere, een digitaal museum en proeftuin waar wetenschappers en kunstenaars samen experimenteren met nieuwe technologieën en toepassingen. Er komen fietsenstallingen en een ondergrondse parkeergarage. De mix aan functies draagt bij aan de ontwikkeling van het gewenste levendige stedelijke milieu in het Beurskwartier.

De herontwikkeling van het Stationsgebied is het grootste binnenstedelijke bouwproject van Nederland. Terwijl aan de Binnenstadzijde steeds meer wordt afgerond, staan er aan de Jaarbeurszijde nog veel nieuwe projecten gepland, met name in het Beurskwartier.

Meer informatie?

  • Meer weten over de gunning in juni 2017, lees hier het persbericht van 30 juni 2017.
  • Meer weten over de uitvraag van de gemeente aan de marktpartijen? Op deze site leest u meer.
  • Meer feitjes? Bekijk de factsheet over deze ontwikkeling.
  • Bekijk de site van het ontwikkelconsortium, www.wonderwoods.com

Het voorbereidende werk voor de bouw is afgerond. Op 1 december 2020 is de bouw van Wonderwoods officieel begonnen. Om het bouwterrein heen zijn de bouwhekken geplaatst.

De bouwhekken in de steeg van het Veemarktplein hebben een bijzonder karakter: deze zijn ontworpen samen met de ondernemers van ANNE, RUIG en Miyagi & Jones. De bouw is ondertussen in volle gang. 

Werkzaamheden

Op de Boeri-toren wordt gestaag gewerkt aan de verdiepingen. Het betonwerk tot en met de 5e verdieping is helemaal gereed. Tevens is gestart met de gevelwerkzaamheden van de 4e verdieping.

Ook op de MVSA-toren wordt aan het betonwerk gewerkt. Het betonwerk tot en met de 4e verdieping is gereed. Ook hier wordt gewerkt aan de gevel.

Op beide torens worden boom- en plantenbakken geïnstalleerd. Deze bakken worden één voor één gemonteerd, en bieden na de afronding ruimte aan 400 bomen en 3000 planten. Om de bomen en planten van water te voorzien, wordt op de 13e verdieping een centraal irrigatiesysteem aangelegd. Dit irrigatiesysteem pompt water uit de bufferbak in de parkeerkelder naar alle bomen en planten in en op het gebouw. Het water uit de bufferbak is afkomstig uit waterretentiekratten, die op de daken van de twee torens geplaatst worden. de kratten vangen regenwater op en voeren dit af naar de bufferbak in de parkeerkelder.

Naar verwachting is de bouw van Wonderwoods in 2024 gereed.