Dit kun je allemaal doen rond de singel in 2021

UTRECHT SINGEL ESCAPE

Nieuw in en voor Utrecht: de Utrecht Singel Escape. Ontsnap aan 2021 en kom mee. Duik in het verleden met een knipoog naar het heden. Je gaat de singel en omgeving met andere ogen bekijken, dat beloven we. De Utrecht Singel Escape is een raadseltocht die je grotendeels langs de singel voert. Er zijn twee varianten van de Utrecht Singel Escape. Beide routes zijn geschikt voor rolstoelgebruikers.

  • De basisroute is ongeveer 2 kilometer en duurt zo’n 1,5 uur.
  • De uitgebreide route is ongeveer 3 kilometer en duurt zo’n 2 uur.

Waar
Startpunt bij de brug bij Hoog Catharijne & Kitchen Bar Danel

Duur
1,5 of 2 uur

Wanneer
Vanaf 11 september 2021 tot najaar 2022

Kosten
Gratis

Link
Outside Escape - Utrecht Singel Escape (vanaf 11 september actief)

DE SINGELROUTE: VAN STADSVERDEDIGING TOT STADSPARK

Deze nieuwe singelroute voert je langs plekken die het complete verhaal van de Utrechtse singel, van stadsverdediging tot stadspark, vertellen. De singelroute start bij het Zocherplantsoen hoek Rijnkade/Mariaplaats op de plek waar het asfalt in 2020 weer plaatsmaakte voor water. Wil je de historie van de singel en het park eromheen op een sportieve manier tot je nemen, dan is de singelroute dé manier. Op elk bord staat ook een kindervraag dus de route is ook leuk om (deels) met het gezin of de kleinkinderen te doen. De teksten zijn in het Nederlands en Engels.

Waar
Startpunt bij Zocherplantsoen bij Rijnkade/Mariaplaats

Lengte en duur
6 kilometer op eigen tempo

Wanneer
Vanaf 11 september 2021

Kosten
Gratis

SINGELWANDELINGEN DOOR GILDE UTRECHT

Op zaterdag 11 september geven gidsen van Gilde Utrecht en Wim Horst, coördinator Zocherpark van de gemeente Utrecht, speciale rondwandelingen langs de singel. Tijdens de wandelingen leer je over de rijke historie van de singel maar ook over hoe we de biodiversiteit rond de singel stimuleren. Diverse invalshoeken dus. De singelwandelingen zijn om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Op de site van Gilde Utrecht (Inschrijven voor een rondleiding (gildeutrecht.nl)) kun je je inschrijven; aanmelden is verplicht! Er zijn maximaal 8 personen per groep om de coronamaatregelen te kunnen naleven. De singelwandelingen zijn deze dag gratis. Let wel: de singelwandelingen gaan langs een deel van de singel, startpunt is dus niet het eindpunt. Duur plm 1-1.5 uur.

Waar
Startpunt bij kunstwerk ‘De Grote Ster’ bij singel thv Karel V

Duur
1 tot 1.5 uur

Wanneer
Zaterdag 11 september 2021, 11.00 – 13.00 -15.00 uur

Kosten
Gratis, aanmelden verplicht via Inschrijven voor een rondleiding (gildeutrecht.nl)

EXPOSITIE ‘DE SINGELDEMPERS’

In de jaren vijftig kwam een rijksmonument onder vuur te liggen. De stadsbuitengracht, ook bekend als de singel rond de binnenstad, bleek zeer geschikt als locatie voor een autoweg. Het moest wel, was de gedachte: Utrecht groeide uit zijn jasje en het autoverkeer liep vast. Een modern plan met grote doorbraken voor nieuwe wegen, inclusief het asfalteren van de singel, moest soelaas bieden. Maar de singeldempers kregen tegenstand van Utrechters die niet geloofden in het opofferen van een historische buitengracht. De strijd was begonnen en zou meer dan vijftien jaar duren. In de expositie 'De Singeldempers' in het oude stadhuis is te zien wat de gevolgen waren voor het lot van de singel. Utrecht is nu weer omsingeld, maar dat is niet vanzelfsprekend geweest.

Alleen op zaterdag 11 september: lezing De Singeldempers (hal Stadhuis 11.00 uur, 13.30 uur en 14.30 uur, entree gratis).

Samensteller van de tentoonstelling De Singeldempers, Ton van den Berg, vertelt hoe Utrecht kwam tot de plannen voor het dempen van de singels en waarom dit, deels, niet doorging.

Waar
Stadhuis, Stadhuisbrug 1

Wanneer
Hele maand september, op zaterdag 11 september 2021 drie lezingen door Ton van den Berg

Kosten
Gratis

OPEN MONUMENTENDAG 2021

‘Erfgoed voor iedereen’ luidt het thema van de 35e Open Monumentendag Utrecht, die dit jaar op zaterdag 11 september plaatsvindt. In totaal zijn zo’n 80 monumenten te bezoeken.

In Utrecht wordt op drie manieren invulling gegeven aan het thema. Een wandelroute door de binnenstad leidt langs monumenten van zorg en naastenliefde, zoals gasthuizen en kerken. De tweede groep bestaat uit monumenten die van oorsprong een andere functie hadden, maar later toegankelijk zijn gemaakt voor ons allen zoals gevangenis Wolvenplein. Tot slot trekken we de wijken in langs 'jonge' monumenten; hiervoor zijn twee wandelroutes en een fietsroute uitgezet.  

Vaste waarden in Utrecht zijn topmonumenten als de Domtoren en diverse kerken en voormalige kloosters. Daarnaast ook dit jaar weer diverse 'buitenkansjes', zoals De Inktpot en een villa van Rietveld.Ook is er veel aandacht voor de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die elkaar in Utrecht kruisen en onlangs de status van werelderfgoed hebben verkregen.

Waar
Diverse plekken in Utrecht

Wanneer
Zaterdag 11 september 2021 tussen 10.00 – 17.00 uur

Kosten
Gratis, kijk op de site ivm aanmelden!

Meer info
www.openmonumentendagutrecht.nl of in de speciale Monumentenkrant die vanaf 3 september wordt verspreid.

CENTRAAL MUSEUM: EXPOSITIE ‘DE BOTANISCHE REVOLUTIE’

Op zaterdag 11 september opent De botanische revolutie - Over de noodzaak van kunst en tuinieren in het Centraal Museum Utrecht. Hedendaagse kunstenaars reflecteren op de maatschappij aan de hand van de tuin. Wat zegt de tuin over de tijd waarin we leven? Naast kunstwerken van o.a. Maria Thereza Alves, Sara Sejin Chang en Jeremy Deller zijn bijzondere bruiklenen te zien van moderne kunstenaars en oude meesters zoals Vincent van Gogh en Albrecht Dürer. Die moderne en oude kunstwerken tonen de diepe wortels van de traditie van een tuin die werd gezien als spiegel van de samenleving. Ook de vormgeving van designbureau Formafantasma voor de tentoonstelling is geïnspireerd op tuinen: de zalen bestaan uit een modulair systeem van wanden dat uit elkaar kan worden gehaald en opnieuw in een andere context hergebruikt. Het modulair systeem doet denken aan Japanse zen-tuinen en laat de kunstwerken langzaam verschijnen en weer verdwijnen tijdens de wandeling door de tentoonstelling.

Waar
Centraal Museum, Agnietenstraat 1

Wanneer
Vanaf zaterdag 11 september 2021 tm 9 januari 2022

Meer info
Centraal Museum – Hét kunstmuseum van Utrecht

UITFEEST

Op zaterdag 11 en zondag 12 september 2021 openen de culturele instellingen van de stad hun deuren en ontdek je wat Utrecht aan kunst en cultuur te bieden heeft tijdens het Uitfeest. Tijdens het Uitfeest 2021 beleef je op een veilige manier een programma met een divers aanbod van verschillende kunstvormen. Of nu liefhebber bent van theater, dans of beeldende kunst: er is voor elk wat wils! Naast het beleven van het programma als publiek zijn er ook diverse (proef)lessen waarin je nieuwe talenten bij jezelf kunt ontdekken.

Waar
Diverse plekken in Utrecht

Wanneer
Zaterdag 11 en zondag 12 september 2021

Meer info
Culturele Zondagen - Home