Smakkelaarskade

Halverwege de Smakkelaarskade, langs Hoog Catharijne tussen Vredenburg en het spoor, kun je op de nieuwe, chique, zwarte, gladde stenen gevel van het complex, twee oude zandstenen chimaera’s zien staan. Sommige mensen herkennen de beelden ook wel als griffioenen of draken. De beelden stonden van 1901 tot 1974 bovenop het Art Nouveau-gebouw van de voormalige levensverzekeringsmaatschappij ‘De Utrecht’.

Dat gebouw werd – ondanks protesten – in 1974 gesloopt om plaats te maken voor het complex Hoog Catharijne. De twee chimaera's zijn bewaard gebleven in het depot van het Centraal Museum en zijn later gerestaureerd. Nu staan ze weer op vrijwel dezelfde plek, met een nieuwe taak: het bewaken van de nieuwe bewonersingang van Hoog Catharijne aan de Smakkelaarskade. Een goud gegraveerde steen met uitleg over de beelden en een banier boven aan de gevelmuur naast de bewonersingang, verwijzen naar de bijzondere historie van deze plek.

Als je met je rug naar Hoog Catharijne gaat staan, dan kijk je uit over het Smakkelaarsveld. Daar wordt het Smakkelaarspark ontwikkeld. Met drie woongebouwen en een park waar de tram- en busbaan dwars onderdoor gaat. En ook hier wordt een stuk water hersteld: het water van de Leidsche Rijn dat uiteindelijk weer aan zal haken op de singel. Sinds de jaren ‘80 was hier ook een combinatie van grote keramieken beelden te zien, verspreid over het Smakkelaarsveld. Deze beelden vormden samen het omgevingskunstwerk met de naam ‘Het Zeelandschap’ van kunstenaar David van de Kop. In de afgelopen 15 jaar raakten de beelden wat buiten beeld tussen de 8.000 fietsen die hier op een gegeven moment werden gestald, terwijl om de hoek hard werd gewerkt aan de grootste fietsenstalling ter wereld. Uiteindelijk bleek het technisch niet mogelijk deze omgevingskunst te behouden in het nieuwe Smakkelaarspark.